Marius Militaru: Dispozitivele pe care Jandarmeria le-a adaptat la miting au fost eminamente defensive

Dispozitivele pe care Jandarmeria Română le-a adaptat la mitingul de vineri seară din Piaţa Victoria au fost "eminamente defensive", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Marius Militaru.

"Jandarmeria Română şi-a adaptat dispozitivul astfel încât să poată interveni în orice situaţie gradual şi proporţional cu nivelul violenţelor manifestate. Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la mitingul de aseară au fost eminamente defensive. Au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate", a explicat Militaru.

Potrivit acestuia, acţiunile Jandarmeriei au fost "pe deplin" justificate, după ce protestatarii au încercat să pătrundă în sediul Guvernului, considerând că acestea au fost acţiuni "premeditate".

"Majoritatea televiziunilor au surprins în direct imagini cu acel grup de persoane care în jurul orei 15,00 a încercat să pătrundă în sediul Guvernului. Aşadar, intervenţia Jandarmeriei a fost pe deplin justificată. Este evident pentru toată lumea că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată", a adăugat Marius Militaru.

El a spus că jandarmii au desfăşurat şi o serie de informări publice pe canalele media şi reţelele de socializare referitoare la pericolele la care se expun cei aflaţi la miting în primele rânduri, care se interpuneau între jandarmi şi rândul al doilea de protestatari de unde se aruncau obiecte contondente.

"S-a acţionat în prima fază cu spray iritant lacrimogen, cu gaze lacrimogene şi, ulterior, când violenţele s-au înteţit, s-au executat somaţiile legale, respective cele trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă. Acestea au fost date în conformitate cu normele în vigoare, Legea 60, Legea 550, pentru atenţionarea oamenilor pentru evacuarea zonei şi pentru avertizarea celor care se manifestau violent", a precizat Militaru.

Potrivit jandarmilor, peste 450 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma violenţelor care s-au produs, vineri seară, la mitingul din Piaţa Victoriei. 70 dintre cele 452 de persoane au fost transportate la spital, iar 11 dintre ele sunt jandarmi. AGERPRES/(A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta