'Marșul pentru viață', în mai multe orașe din țară - grupaj II

'Marșul pentru viață', în mai multe orașe din țară - grupaj II

Cea de a șaptea ediție a "Marșului pentru viață" a avut loc sâmbătă, în ziua praznicului Bunei Vestiri, în mai multe orașe din țară, sub genericul "Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine!".

* ALBA

O mie de persoane au participat sâmbătă la Alba Iulia la "Marșul pentru viață", manifestări similare având loc în opt orașe din județele Alba și Mureș, după cum a informat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Oliviu Botoi.

'Copilul, dar de la Dumnezeu', 'Nu renunța la copilul tău', 'Adopția este o alegere nobilă' sau 'Bărbații adevărați nu presează femeile să facă avort' au fost câteva din mesajele inscripționate pe pancartele purtate de participanții la marș. Printre aceștia s-au regăsit mulți preoți, dar și un număr însemnat de tineri și de copii, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare.

.Participanții s-au adunat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, de unde au plecat în marș pe traseul Bulevardul Revoluției — Bulevardul Transilvaniei — Parcul Unirii — Piața Tricolorului. Ei s-au oprit apoi pe esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala Romană-Catolică 'Sfântul Mihail', unde cei prezenți au rostit 'Tatăl Nostru'.

Au fost rostite, deasemenea, câteva alocuțiuni din partea reprezentanților cultelor creștine implicate în proiect, după care a urmat un scurt moment artistic, susținut de către tineri liceeni și studenți.

În ședința de lucru din data de 9 februarie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat demersul Asociației Studenți pentru viață de a organiza cea de-a șaptea ediție națională a Marșului pentru viață, desfășurat sub genericul "Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine!".

* OLT

Peste 400 de persoane au participat sâmbătă după-amiază la, Slatina, la "Marșul pentru viață", deplasându-se pe principalul bulevard al orașului cu afișe și pancarte care aveau afișate mesaje pro—familie și anti-avort, de tipul "Fiecare viață e un dar", "Copiii sunt iubire".

Marșul a început pe esplanada din centrul civic al municipiului Slatina și a continuat pe principalul bulevard al municipiului, până la Casa de Cultură a Tineretului.

Cei mai mulți dintre participanți au fost tineri, care au avut în mâini colorate, pancarte și bannere cu mesaje precum "Asumă, Ajută, Adoptă!", "Pentru viață, pentru femeie, pentru familie", "Bărbații adevărați aleg viața", "Mamă, te rog nu mă avorta!".

Marșuri similare s-au desfășurat și în municipiul Caracal, precum și în orașele Balș, Corabia și Drăgănești-Olt.

* DOLJ

Circa o mie de persoane au participat sâmbătă după-amiaza la 'Marșul pentru viață' organizat de către filialele locale ale Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) și Asociației Pro Vita sub genericul 'Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine!'.

Participanții s-au întrunit la Biserica Hagi Enuș și au parcurs traseul: Biserica Hagi Enuș — Universitate — Primărie — Piața Prefecturii — Biserica 'Sfânta Treime' — Biserica 'Madona Dudu'.

Călin Roșu, vicepreședinte ASCOR Craiova, a declarat pentru AGERPRES că marșul a fost organizat pentru a atrage atenția societății civile asupra necesității de a conștientiza că dreptul la viață este inalienabil. "Suntem pro-viață, pro-familie, pro-mamă și pro-copii, aceasta este esența marșului. Nu ne opunem la nimic, ci dorim să atragem atenția societății civile asupra unei necesități, aceea de a conștientiza că dreptul la viață este inalienabil, un drept pe care îl avem din prima secundă a conceperii noastre până în ultima secundă a vieții noastre. Suntem reprezentanți din toată societatea, din toate categoriile sociale pentru a apăra dreptul la viață, Călin Roșu, vicepreședinte ASCOR Craiova. Acesta a mai afirmat că mesajele cu care au venit la acest marș fac apel la fiecare persoană și ar trebui să le dea tuturor de gândit.

La rândul său, Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei a afirmat că Biserica este alături de toți care susțin viața, valorile și familia tradițională. "Acest marș a fost organizat pentru a arăta că Biserica este alături de cei care susțin viața, ea însăși fiind cea care promovează aceste valori și suntem cu adevărat mândri că credincioșii noștri organizează astfel de evenimente de care noi suntem alături ca părinți duhovnicești. Nădăjduim în promovarea și susținerea valorilor tradiționale,a familie tradiționale, a vieții, a celor care doresc să promoveze un ethos creștin în felul lor de a fi și azi împreună cu ei, de praznicul Bunei Vestiri, mergem împreună pentru a da un exemplu societății civile", a declarat Ioniță Apostolache.

Participanții la protest au susținut că o familie nu se poate bucura pe deplin dacă nu are copii. "Urmează să mă căsătoresc și în opinia mea căsătoria nu are o valoare mai mare pentru un om obișnuit decât aceea de a-și face familia deplină prin nașterea de copii. Nu înțeleg cum un om rațional nu înțelege ceea ce înțeleg animalele: orice animal matur abia așteaptă să nască pui și să îi hrănească", a spus un tânăr participat.

La rândul lor două surori geme care au venit cu cei șase copii au lor au afirmat că ele sunt în viață datorită unui avort ratat înainte de 1990. "Am venit la acest protest cu sora mea geamănă, pentru că Dumnezeu ne-a ocrotit și ne-a salvat de două ori de la un avort pe vremea lui Ceaușescu. Și datorită acestei minuni sunt astăzi în viață încă șase copii, pentru că eu am născut trei copii și sora mea trei copii și mesajul este ca toate femeile să lase copiii să se nască și să crească, pentru că Dumnezeu are grijă de orice făptură", a spus una dintre acestea.

O tânără participantă a spus că le dorește tuturor femeilor să se bucure de copii. "Le mulțumesc tuturor mamelor că ne-au născut și ne-au educat cu toate greutățile pe care le-au întâmpinat și tuturor femeilor le doresc să se bucure de acest mare dar de a avea copii, iar celor care nu au de a împărtăși bucuria cu ceilalți oameni", a afirmat aceasta.

Marșul a început cu rostirea rugăciunii Tatăl Nostru în curtea Bisericii Hagi Enuș, rugăciunea care a fost spusă și în Piața Mihai Viteazul și cu care s-a și încheiat marșul care a durat circa o oră la Biserica Madona Dudu.

Potrivit organizatorilor, "Marșul pentru viață' s-a desfășurat în ziua praznicului Buna Vestire în peste 285 de localități din România și Republica Moldova și reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, "un flagel al societății contemporane care, în România, în perioada 1958 — 2014, a curmat circa 22 638 755, țara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce privește numărul de avorturi raportat la populația existentă".

* BUZĂU

În cinci orașe din Eparhia Buzăului și Vrancei au participat sâmbătă după amiază la "Marșul pentru viață" aproape 10.000 de persoane.

"În cinci orașe Eparhia Buzăului și Vrancei, Buzău, Focșani, Râmnicu Sărat, Nehoiu și Adjud aproape 10.000 de credincioși au participat la acest marș, dintre care peste 3.000 la Buzău și tot atâția la Focșani", a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancea, Ioan Șolea.

Potrivit sursei citate, "România se dovedește țara în care nașterea are locul principal pentru că numai așa acest popor poate să dăinuie, au răspuns la acest semnal oameni de toate vârstele, dar și foarte mulți tineri", a mai declarat sursa citată.

Participanții la Marșul pentru viață au purtat pancarte pe care scria "Ajută mama și copilul! Ei depind de tine!", "Bărbații adevărați aleg viața!" "Nu avorturilor!".

Organizatorii acestui evenimentul au fost Asociația Studenți pentru Viață, Fundația pentru Copii Sfântul Sava de la Buzău, Unity in Values Association, Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) cu sprijinul și binecuvântarea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

* CLUJ

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, a declarat sâmbătă, la Marșul pentru Viață, că România nu s-ar prăbuși demografic dacă familiile tinere ar avea măcar câte trei copii.

'Nu s-ar prăbuși România dacă toate tinerele familii ar avea măcar câte trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama și unul pentru țară și biserică. Atunci nu ne-am prăbuși demografic. Din punct de vedere religios, avortul este un păcat strigător la cer', a spus Andrei Andreicuț.

El a participat sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Marșul pentru Viață, organizat de mai multe culte religioase, asociații și fundații, ca formă de protest față de avorturile din România.

La manifestare au participat peste 500 de persoane, care au mărșăluit prin zona centrală a orașului și au purtat pancarte împotriva avortului.

AGERPRES / (AS — A — autori: Marinela Brumar, Cristina Matei, Maria Mitrică, Dorin Ivan, Marius Avram, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...