MB: Un fost director al MI6 avertizează în legătură cu o "revoltă populistă" asupra crizei migranților

MB: Un fost director al MI6 avertizează în legătură cu o "revoltă populistă" asupra crizei migranților

Un fost director al agenției britanice de informații MI6, Richard Dearlove, a avertizat în legătură cu o "revoltă populistă" în cazul în care liderii nu vor putea demonstra că dețin controlul asupra crizei migranților din Europa, relatează marți Financial Times.

Richard Dearlove, care a condus MI6 în perioada 1999-2004, a avertizat că numărul migranților care sosesc în Europa ar putea fi de ordinul milioanelor și și-a exprimat nemulțumirea față de eliminarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE.

"Dacă țările europene nu poate acționa împreună pentru a convinge o majoritate semnificativă a cetățenilor lor că se poate obține controlul asupra crizei migranților, atunci UE se va afla la mila unei 'revolte populiste', care deja dă semne", a adăugat el.

Declarațiile controversate — făcute luni la BBC — survin într-un climat politic extrem de agitat cu doar cinci săptămâni înainte de referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE. Richard Dearlove a declarat de asemenea că dezbaterea Brexit este "o primă aruncare a zarului într-un joc geopolitic mai amplu".

Totodată, fostul șef al MI6 a estimat că liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, stabilită în cadrul unui acord încheiat între Ankara și UE, este o chestiune "perversă, cum ar fi depozitarea de benzină lângă focul pe care noi încercăm să-l stingem".

În cadrul planurilor anunțate de Comisia Europeană pentru revizuirea normelor intens criticate cu privire la solicitanții de azil, majoritatea țărilor din UE vor trebui să participe la un nou sistem de cote care le-ar obliga să accepte migranți în cazul în care un stat din 'prima linie' este copleșit de criza refugiaților, precum Italia și Grecia. Statele membre care nu acceptă acest mecanism ar putea fi obligate să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu