MB/Brexit: Creşte rapid numărul cererilor de paşapoarte irlandeze

MB/Brexit: Creşte rapid numărul cererilor de paşapoarte irlandeze

Cererile de paşapoarte irlandeze provenind din Marea Britanie au crescut cu 22% în 2018 în raport cu anul precedent din cauza Brexitului, potrivit cifrelor Ministerului de Externe irlandez, citat de AFP.

În toată Marea Britanie, incluzând şi Irlanda de Nord, au fost înregistrate în 2018 aproape 200.000 de cereri.

"Numărul solicitanţilor din Irlanda de Nord şi Marea Britanie continuă să crească după votul asupra Brexit în iunie 2016", indică ministerul într-un comunicat.

În 2018, Serviciul irlandez însărcinat cu emiterea de paşapoarte a primit 84.855 de cereri provenind din Irlanda de Nord şi 98.544 din Marea Britanie, înregistrându-se o "creştere de 2% şi respectiv 22% în raport cu cifrele din 2017", conform textului.

Anul 2018 a fost un an record pentru Dublin, care a emis în total peste 822.000 de paşapoarte, notează AFP.

Senatorul Niall Ó Donnghaile (Sinn Féin) a apreciat că creşterea numărului de cereri ar justifica deschiderea unui birou pentru paşapoarte în Irlanda de Nord.

"În timp ce haosul Brexitului se amplifică, tot mai multe persoane îşi revendică dreptul la un paşaport irlandez şi la cetăţenia europeană. Este important ca acest proces să se deruleze fără probleme", a declarat el într-un comunicat.

Regatul Unit urmează să părăsească UE în 29 martie 2019. Parlamentul britanic trebuie să se pronunţe în ianuarie asupra acordului de retragere încheiat cu Bruxellesul de guvernul Theresei May. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...