MCIN: Prejudiciu produs statului român de către un cetăţean sârb, recuperat din Elveţia

MCIN: Prejudiciu produs statului român de către un cetăţean sârb, recuperat din Elveţia

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a întreprins demersurile legale în vederea recuperării de pe teritoriul Elveţiei a prejudiciului produs statului român de către un cetăţean sârb, recuperând prin decizia de restituire de valori patrimoniale suma de 95.000 de dolari, în cadrul procedurii de cooperare judiciară internaţională în materie penală.

"Este un semnal extrem de important pentru cei care, de-a lungul timpului, au sustras bunuri ale Patrimoniului Cultural Naţional pentru a le valorifica în afara graniţelor. MCIN a colaborat foarte bine cu instituţii importante ale statului român pentru ca astfel de prejudicii aduse ţării noastre să fie stopate. Îi felicit pe colegii mei şi îi încurajez să lupte în continuare cum au făcut-o în această speţă, punând preţ nu doar pe dimensiunea financiară a prejudiciului recuperat, ci şi pe valoarea reală pe care trebuie să o reprezinte pentru noi fiecare parte din Patrimoniul României, prin el perpetuându-se esenţa identităţii noastre naţionale", a declarat ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, potrivit unui comunicat al MCIN transmis miercuri AGERPRES.

Conform sursei citate, Ministerul Public Central - Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia a dispus admiterea cererii de restituire, ridicarea sechestrului asupra contului poprit şi restituirea în favoarea statului român a disponibilului contului în referinţă, în sumă de 95.000 de dolari, însoţită de daune-interese, din care au fost deduse comisioanele bancare.

"Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale are calitatea de reprezentant al statului român în procesul penal privind sustragerea de artefacte din siturile arheologice din Munţii Orăştiei (brăţări dacice şi alte artefacte) şi valorificarea acestora peste hotare, fapte care au făcut obiectul dosarului penal nr. 04652/221/2008, judecat în fond de Judecătoria Deva şi soluţionat definitiv în apel de Curtea de Apel Alba Iulia. Facem menţiunea că decizia Ministerului Public Central - Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia este supusă recursului în termen de 30 zile de la comunicare", mai informează MCIN. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...