Medicul sancționat la cererea Ministrului Sănătății: „Aseară, după ce am luat amenda, am aruncat vaccinul”

Medicul sancționat la cererea Ministrului Sănătății: „Aseară, după ce am luat amenda, am aruncat vaccinul”

Medicul de la Spitalul Rădăuți, amendat de DSP Suceava la cererea Ministerului Sănătății, pentru că în centrul medical s-ar fi vaccinat 563 de persoane care nu erau eligibile în această etapă a campaniei, neagă acuzațiile care i-au fost aduse și anunță ca va contesta amenda. Acesta a spus că după ce a fost amendat, a fost forțat să arunce dozele rămase pentru că oamenii nu au mai venit să se vaccineze, scrie Digi24.

Andrei Manta, directorul centrului medical din Rădăuți susține că nu au fost vaccinate persoane „peste rând” și că ar fi vorba de fapt de persoane care au fost programate în alte zile, însă care din diverse motive nu au putut ajunge la vaccinare. 

„Este o eroare, nu este adevărat. Au fost descoperite 563 de persoane neprogramate. Aici există câteva nuanțe de precizat. Un pacient care vine să se vaccineze are un anumit program. Şi mă întreabă şi le spun sincer: „Da, ai programare, este în regulă, revii mâine sau când se poate”. Acest pacient care vine a doua sau a treia zi cu acea hârtie pe platformă apare ca neprogramat. când au venit să verifice acele liste, au găsit pacienţi mult peste numărul de programări în ziua respectivă pentru că au fost dintre ei programaţi în altă zi și nu au putut ajunge. Asta s-a întâmplat de-a lungul timpului.”, a declarat medicul Andrei Manta, joi, la Antena 3.

De asemenea, medicul susține că la finalul programului a vaccinat pacienți care veneau să aștepte la spital, pentru a vedea dacă rămân doze care se risipeau. Acesta spune că inclusiv autoritățile le-au recomandat medicilor să procedeze așa. După controlul DSP, la finalul zilei vaccinurile care au rămas au fost aruncate.

Sfatul mai puţin informal al DSP-ului este să nu irosim dozele. Ce se poate întâmpla.... La poarta spitalului sunt doi pacienţi programaţi, la ora 18.00, înainte de sfârşitul programului, care au şi venit.  Eu, de pildă, am avut şase pacienţi. Dintre cei şase, doi erau programaţi, restul nu. (...) Imediat după ce am primit amenda am gândit următorul lucru: „Am trei variante... Fie reprogramez în altă zi pe toată lumea, fie le fac vaccin celor doi şi numai celor doi care erau programați, ceea ce înseamnă că restul din conţinutul flaconului va putea fi casat, fie îi vaccinăm pe toţi, cât se poate, chiar dacă nu au programare în ziua respectivă. Aseară, după ce am luat amendă, am casat vaccinurile. Le-am făcut vaccin celor care erau programaţi. Dumneavoastră ce aţi face, după ce vine DSP și te sprijină în luarea unor decizii, te sfătuieşte şi apoi trimite un corp de control şi îţi dă amendă? Ce aţi face?”, a spus medicul Andrei Manta.

Controlul de la Răduți, după ce Vlad Voiculescu a cerut anchete și sancțiuni

Ministerul Săntății a anunțat joi primele sancțiuni, după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a declarat miercuri că că 1.353 de persoane s-ar fi vaccinat anti-COVID-19, deşi erau eligibile pentru etapa a treia.

Ministerul a anunțat nereguli găsite la spitalul din Rădăuți, unde ar fi fost imunizate 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către  directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați”, se arată în comunicatul ministerului Sănătății

Medicul sancționat de DSP susține însă că listele nominale le primește pe whatsapp din cauză că nu a primit o parolă de la STS.

Listele nominale cu programarea pacienților le primesc de ceva timp. Noi am avut un mail, o parola unica, prin care puteam să descărcam lista de pacienți. STS a trimis acel mail, numai ca parola a venit de la STS pe un numar gresit. Eu am dovada ca am trimis mailul cu numarul corect. Noi mergem cu programări făcute pe hârtie sau în format electronic”, declarat Andrei Manta.

Ministerul Sănătății a mai constatat că „în centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora”.

Recent, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, declara că în situația în care un bolnav cronic nu se poate înscrie pe platformă, acesta poate apela la medicul de familie care îi poate elibera o adeverință pentru programare.

De asemenea, medicii au fost sfătuiți, inclusiv de către Raed Arafat, să nu irosească dozele de vaccin care rămân neutilizate, însă să le folosească doar pentru persoanele eligibile în prima și a doua etapă. 

Și managerul Spitalului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler, a declarat, miercuri seara, la emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, că se fac liste de așteptare pentru persoane care să fie vaccinate în afara programărilor, dar cu condiția să facă parte din lista eligibilă conform criteriilor stabilite de Guvern pentru etapa a doua: „Și la Marius Nasta sunt pacienți care nu vin la vaccinare și am avut o listă suplimentară și am respectat criteriile pentru perioada în care suntem”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 Apă de ploaie / Vaccinul chinezesc Coronavac are eficacitate aproape de zero, după studii. Țările care imunizeaz…

4 „Armata” de prostituate de lux folosită de Securitate pentru străini. Cine erau tinerele folosite pentru sex, …

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei