Merkel: 'Coeziunea şi solidaritatea nu au fost niciodată mai importante' în UE

Merkel: 'Coeziunea şi solidaritatea nu au fost niciodată mai importante' în UE

Pandemia declanşată de noul coronavirus a scos la iveală vulnerabilitatea Uniunii Europene, a afirmat cancelarul german Angela Merkel joi, în Bundestag, declarând că Germania va folosi mandatul la preşedinţia Consiliului UE, pe care îl va prelua la 1 iulie, pentru a promova solidaritatea şi prosperitatea economică în statele membre, transmit Reuters şi dpa.

Prezentând în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) priorităţile germane la preşedinţia Consiliului UE, cancelarul a arătat că provocarea cea mai urgentă cu care se confruntă Uniunea - în faţa căreia stă cea mai gravă recesiune postbelică - este să se pună de acord asupra viitorului buget multianual şi a fondului de redresare.

'Pandemia a dezvăluit cât de fragil este încă proiectul european', a spus Merkel, regretând răspunsul iniţial 'mai degrabă naţional decât european' al guvernelor din UE la pandemie, inclusiv al Germaniei.

'Nicio ţară nu poate depăşi singură şi în izolare criza', a afirmat ea, insistând că pandemia ar trebui văzută ca o oportunitate de reformare a instituţiilor şi companiilor europene pentru ca Uniunea să fie mai bine echipată pentru viitor.

'Coeziunea şi solidaritatea nu au fost niciodată mai importante ca astăzi', a subliniat ea.

Liderii UE vor lua în discuţie vineri, pentru prima dată, planul de redresare de 750 miliarde de euro al Comisiei Europene, împreună cu o propunere de 1,1 miliarde de euro pentru următorul buget european pentru 2021-2027. Planul trebuie aprobat de toate statele membre.

Merkel a mai spus că se aşteaptă la un acord cu prilejul unei reuniuni la care liderii UE vor fi prezenţi în persoană, ea neacordând şanse unui progres major la summit de vineri prin videoconferinţă.

'Voi pleda pentru ca la Consiliul European să ajungem la o decizie privind un acord de finanţare multianuală şi un fond de redresare cât mai curând posibil', a declarat cancelarul.

Pandemia a lovit Uniunea Europeană într-o perioadă în care aceasta se lupta cu alte provocări majore, precum găsirea unei strategii comune de contracarare a ascensiunii Chinei, relaţia cu o administraţie americană ostilă şi obţinerea suveranităţii tehnologice şi militare.

În discursul său din Bundestag, Angela Merkel a atins câteva din aceste probleme. Ea a îndemnat Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce în relaţia cu China şi să-şi asume o mai mare responsabilitate la nivel global, mai ales prin promovarea democraţiei şi drepturilor omului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”