Merkel critică Turcia în legătură cu kurzii, interzicând vânzările de arme către Ankara

Cancelarul german Angela Merkel şi-a intensificat joi criticile la adresa Turciei cu privire la ofensiva militară a acesteia în Siria, declarând că Berlinul interzice vânzările de arme către Ankara, informează DPA.

Operaţiunea militară turcă împotriva Unităţilor de Protecţie Populară (YPG) kurde lansată săptămâna trecută este "o dramă umanitară cu consecinţe geopolitice enorme", a declarat Merkel în faţa parlamentarilor germani.

"Şi de aceea," a adăugat cancelarul în faţa parlamentului, "în condiţiile actuale, guvernul german nu va furniza arme Turciei".

Cancelarul a cerut din nou preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan să pună capăt conflictului, declanşat după decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a retrage trupele ţării sale din regiune.

Dar Angela Merkel s-a abţinut să solicite sancţiuni împotriva Turciei care să însoţească embargoul asupra armelor şi a respins apelurile de a pune capăt acordului Uniunii Europene cu Ankara asupra refugiaţilor, destinat reducerii fluxului de solicitanţi de azil în Europa.

Ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, a declarat în weekend că nicio nouă aprobare nu va mai fi emisă pentru echipamente militare ce ar putea fi utilizate de Turcia în operaţiunile sale împotriva kurzilor în nordul Siriei.

În declaraţiile sale către parlamentari, Merkel a mai spus că ofensiva turcă va alimenta incertitudinea în regiune şi în Europa, permiţând organizaţiei teroriste Statul Islamic să se regrupeze.

Livrările de arme germane în Turcia în primele opt luni ale anului 2019 au crescut la 250,4 milioane de euro (277 milioane de dolari) - cea mai mare creştere după 2005 -, potrivit unor date consultate de DPA, Turcia urcând din nou în topul ţărilor care cumpără arme germane.

Datele au fost întocmite de Ministerul Economiei german la cererea partidului de extremă-stângă Die Linke.

Comentariile lui Merkel în parlament intervin înaintea unei reuniuni a liderilor UE, unde este de aşteptat ca acţiunea militară a Turciei în nordul Siriei să fie pe ordinea de zi.

Cei 28 de miniştri de externe ai UE au convenit luni să limiteze vânzările de arme către Turcia după ce operaţiunea militară a Ankarei în nordul Siriei a obligat zeci de mii de persoane să se refugieze.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 No comment: Ce scrie Rizea despre „Dănuța Budeanu” și „site-ul cuplului Firea / Pandele”

2 Groparii României. Oamenii din umbră / Unde credeți că greșește omul ăsta?

3 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

4 Cine este Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor român. A câștigat într-o lună contracte de 2 miliar…

5 VIDEO Ceaușeasca și Bobu, varianta 2020. Oameni buni, acesta este PSD!