Mersul cu spatele ar avea efect benefic pentru amintirea evenimentelor petrecute recent (studiu)

Mersul cu spatele ar avea efect benefic pentru amintirea evenimentelor petrecute recent (studiu)

Persoanele care merg cu spatele au rezultate mai bune la testele de memorie în comparaţie cu cele care stau pe loc sau se deplasează înainte, conform concluziilor unui studiu condus de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Roehampton din Marea Britanie, citat de MedicalXpress şi APP.

Cercetarea publicată în jurnalul Cognition demonstrează un nou efect care ar putea avea implicaţii importante în abordarea medicală a pierderilor de memorie.

Şase experimente au fost realizate pentru a se afla dacă mişcările înapoi ar avea efecte benefice în procesul de amintire în comparaţie cu cele efectuate înainte sau cu poziţia statică.

Cei 114 participanţi la studiu au fost împărţiţi în grupuri care au vizionat o înregistrare video a unui eveniment înscenat în care unei femei îi era furată geanta, o listă cu cuvinte sau un set de imagini. Apoi, subiecţii au mers înainte sau înapoi pe o distanţă de zece metri, au urmărit înregistrări video filmate în timpul deplasării în faţă sau în spate sau şi-au imaginat că se deplasau în cele două direcţii.

La finalul experimentului, participanţii au răspuns la întrebări referitoare la înregistrarea video sau li s-a solicitat să îşi amintească imaginile ori cuvintele observate iniţial.

Rezultatele au indicat că mersul cu spatele (real, indus sau imaginar) a îmbunătăţit procesul de amintire a detaliilor observate în înregistrarea video, a cuvintelor şi a imaginilor.

Potrivit doctorului Aleksandar Aksentijevic, unul dintre cercetătorii care au condus studiul, rezultatele au demonstrat ''în premieră'' că această ''călătorie mentală în timp indusă de mişcare direcţionată înapoi a îmbunătăţit performanţele mnemonice în cazul a diferite tipuri de informaţii'', un proces numit ''efect mnemonic de călătorie în timp''.

Doctor Elias Tsakanikos, coparticipant la studiu, a subliniat existenţa unui ''potenţial imens pentru dezvoltarea acestui efect sub forma unei intervenţii digitale pentru problemele de memorie în cazul adulţilor vârstnici'' adăugând că echipa sa se află ''în discuţii'' cu dezvoltatori de aplicaţii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

4 O dobitoacă

5 Cel mai bogat israelian, miliardarul Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia. El este condamnat definitiv în …