Milionarul brașovean Călin Donca, reținut de DIICOT. Făcea afaceri cu criptomonede și a participat la „Chefi la cuțite“

Milionarul brașovean Călin Donca, reținut de DIICOT. Făcea afaceri cu criptomonede și a participat la „Chefi la cuțite“

Vedetă în urma participării la emisiunea „Chefi la cuțite”, omul de afaceri brașovean Călin Donca a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT. Acesta este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, operațiuni de manipulare a pieței de capital și pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu urmări deosebit de grave.

Polițiștii brașoveni au efectuat 17 percheziții în județele Brașov, Dolj și Buzău, pentru documentarea activităților ilegale comise de cinci persoane, între care și milionarul Călin Donca, considerat unul dintre cei mai proeminenți antreprenori din România.

Din cercetările efectuate până la acest moment a reieșit că, la nivelul municipiului Brașov, începând cu anul 2021, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri ar fi desfășurat activități circumscrise infracțiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că aceștia ar fi înregistrat în contabilitatea unor societăți operațiuni fictive, cu consecința micșorării bazei de calcul a impozitului pe profit si a măririi cuantumului TVA deductibilă, care a avut ca rezultat sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului, cauzând un prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a transmis comisar Florentina Manolache, purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov.

Anchetatorii mai spun că, prin documente care ar atesta operațiuni fictive, liderul grupării ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a 8.337.746 de lei între societăți aparținând sau controlate de membrii grupării, dintre care una ar fi înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai, precum și achiziționarea unor bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD, toate acestea fiind însușite din patrimoniul societății, fapt care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare având consecințe deosebit de grave.

Totodată, membrii grupării ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, deținut și controlat de către aceștia, creând propria monedă virtuală. Având în vedere interesul scăzut pentru aceasta, membrii grupării ar fi întreprins operațiuni de manipulare a pieței de capital, inducând, totodată, persoanele interesate în eroare, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investiția în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari, și reușind obținerea unor sume importante de bani (aproximativ 700.000 USD)”, a mai transmis reprezentanta polițiștilor brașoveni.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate, trei autoturisme au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor, iar cinci persoane au fost conduse la unitatea de poliție, în vederea efectuării de cercetări și dispunerii unor măsuri preventive, după completarea probatoriului. Patru dintre acestea au fost reținute, iar pentru trei dintre ele procurorii vor cere arest preventiv.

Călin și Orianda Donca au participat la un show de televiziune unde s-au făcut remarcați atât prin talentul la gătit, cât și prin povestea de viață. Călin Donca spune că a crescut într-o garsonieră de 20 de metri pătrați, dar a știut dintotdeauna că va fi bogat, chiar dacă, la început, a mâncat de multe ori doar pâine cu ulei, împreună cu frumoasa sa soție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

3 Apropo de războiul din Ucraina, sâmbătă seara, în Târgul de Crăciun din București aveai senzația că ești la Kiev...

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 Președintele Bulgariei / Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile