Militarii români și aliați, implicați într-o cascadă de exerciții tactice

Militarii români și aliați, implicați într-o cascadă de exerciții tactice

Luna octombrie a fost rezervată de MApN unei salbe de exerciții militare rezervate vânătorilor de munte, parașutiștilor, operatorilor JTAC, piloților, experților în război cibernetic și militarilor din unități de infanterie motorizată.

În exercițiul "Mărășești 22.2" sunt implicați aproximativ 800 de militari români și americani

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a programat în această perioadă o adevărată avalanșă de exerciții militare, iar la majoritatea acestora participă și militari aliați detașați în România. Este vorba de manevre rezervate vânătorilor de munte, parașutiștilor, operatorilor JTAC, piloților sau experților în război cibernetic, dar unele la care au participat militari din unități de infanterie motorizată

În primul rând este vorba de cel mai mare exercițiu al vânătorilor de munte din Armata Română, „Sarmis-Olt”, care reunește, în această perioadă, în munții Bucegi, și trupe din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, într-o acțiune care le verifică participanților rezistența în condiții de izolare, deplasarea în teren dificil și sincronizarea în secvențele și tragerile de luptă.

De fapt este vorba de o sincronizare a exercițiului „Sarmis” al Brigăzii 2 vânători de munte din Brașov cu manevrele „Olt” ale Brigăzii 61 vânători de munte Miercurea Ciuc, la care s-a alăturat și militarii aliați. În total la exerciții participă 1500 de militari profesioniști care se folosec de 240 de mijloace tehnice. Exercițiile tactice s-au axat în mare parte pe operarea în zone izolate și greu sau chiar foarte greu accesibile.

De fapt, vânătorii de munte sunt militari de elită specializați să lupte pe teren muntos-împădurit, greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot acţiona. Tocmai din acet motiv, după Al Doilea Război Mondial sovieticilor le-au stat atât de mult „în gât” unitățile române de vânătorii de munte încât au cerut desfiinţarea lor, lucru care s-a și întâmplat. Ele au fost reînființate după câțiva ani fără acceptului Tratatului de la Varșovia.

Celebra Divizie 101 a SUA, la exerciții cu Brigada „Mărășești”

Apoi, aproximativ 800 de militari români și americani, cu peste 70 de mijloace tehnice, se instruiesc în comun, în perioada 10-21 octombrie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Babadag, judeţul Tulcea, în cadrul exerciţiului „Mărășești 22.2”.

La ceremonia de deschidere a avut au luat parte detașamente reprezentative ale structurilor subordonate Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” și un detașament cu partenerii americani ai Diviziei 101 Aeropurtate dislocați la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Exerciţiul ,,Mărășești 22.2” se desfăşoară anual pe teritoriul României şi are ca obiective creşterea interoperabilităţii cu partenerul strategic dislocat la Baza 57, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic aferent și dezvoltarea unui mediu regional favorabil în vederea cooperării militare multinaţionale.

De precizat că militarii americani participanți la aceste manevre sunt componenți ai celebrei Divizii 101 Aeropurtată a SUA, una dintre cele mai puternice forţe de asalt aerian din lume, cu o vastă experienţă în diverse teatre de operaţii de pe mapamond. Ei sunt cunoscuți între altele și pentru reuşita debarcării din Normandia din 1944 și au ajuns recent gata de luptă în România pentru întărirea poziţiilor aliate în faţa unei imprevizibile armate ruse. Detașarea s-a realizat în urma deciziei luate la recentul summit NATO de la Madrid, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Exerciții JTAC și războiul cibernetic

În plus la Centru Secundar de Intruire prin Luptă Smârdan a avut loc și exercițiul „Zimbru 22”. La manevre au participat militari ai Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Escadrila 572 Elicoptere aparținând Bazei 57 Mihail Kogălniceanu, dar și o echipă o echipă JTAC (Joint Terminal Air Controller) care s-a antrenat pentru misiuni de sprijin aerian apropiat preplanificat-CAS (Close AIR Support). Misiunea a avut ca scop exersarea procedurilor standard și menținerea antrenamentului în zbor, pentru personalul navigant al Escadrilei, dar și un prilej de lucru alături de cei din echipa JTAC, aceștia fiind elementul esențial în coordonarea misiunilor CAS în siguranța și eficiență în câmpul tactic.

Operatorii JTAC sunt militari de elită care sunt în prima linie a luptei și care, atunci când situația tactică o cere, solicită prin radio sprijin aerian de precizie. Concret, ei transmit coordonatele geografice exacte în care trebuie plasate loviturile, iar acestea sunt realizate de avioane sau elicoptere de luptă proprii sau aliate.

În fine, începutul lunii octombrie a fost dedicat securității cibernetice, când 40 de specialiști din MApN au luat parte la cea de-a VI-a ediție a exerciţiului naţional de securitate cibernetică „CyDEx”, organizat de Serviciul Român de Informaţii, prin intermediul Centrului Cyberint.

Cu o structură de tip hands-on, activitatea a reunit peste 300 de experţi din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice, inclusiv cele benficiare ale proiectului „Sistem național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”, companii cu capital public sau privat, precum şi reprezentanți din mediul academic.

Timp de trei zile, participanţii, inclusiv militarii din Comandamentul Apărării Cibernetice, au desfăşurat activităţi comune de soluţionare a unor atacuri cibernetice simulate în poligonul Centrului Cyberint, cu mai multe niveluri de complexitate şi un grad ridicat de realism. Militarii au fost liderii a două dintre cele șapte scenarii tehnice jucate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”