Ministerul Economiei a organizat, anul acesta, 41 de târguri internaționale pentru care a plătit 23,687 milioane lei

Ministerul Economiei a organizat, până la 20 octombrie 2016, participarea cu pavilion național la 41 de târguri internaționale cu o valoare contractată de peste 23,687 milioane lei, conform primelor concluzii ale analizei Corpului de control al ministerului privind derularea programului de export.

 Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), remis luni AGERPRES, 319 firme au beneficiat de programul de promovare a exportului pe anul 2016, până la data de 30 septembrie 2016, iar numărul de contacte economice realizate de participanții români în cadrul pavilioanelor naționale a fost de 23.384. Angajamentele preconizate la export de către beneficiarii programului au însumat circa 251 milioane euro.

'Fișele de eficiență completate de firmele participante în urma fiecărui târg relevă că, în 2016, pe perioada analizată, se înregistrează, față de anul 2015, o creștere a valorii preconizate a se exporta, cu circa 25%. Valoarea preconizată a exporturilor în urma participării la programul de promovare a exportului a fost pentru 2015 de circa 200 milioane euro', se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Reprezentanții MECRMA apreciază că, în perioada 1 ianuarie — 20 octombrie 2016, au fost programate 80 de participări la târguri și expoziții internaționale, din care pentru 41 de târguri a fost organizată participarea companiilor românești. Pentru 39 târguri a fost anulată participarea pentru că în 14 cazuri patronatul de ramură a solicitat anularea participării, în 4 cazuri nu au fost firme românești care să manifeste interes de participare (nu au depus dosar de înscriere), în 12 cazuri patronatele nu au reușit să strângă un număr minim de șapte firme eligibile, iar în câte patru cazuri nu s-a prezentat niciun prestator de servicii la licitație și nu au fost primite avizele necesare din partea controlorului delegat din partea MFP, în timp ce într-un caz ofertele depuse de prestatorii de servicii nu au fost eligibile.

Pe calendarul internațional se mai regăsesc trei târguri și o misiune economică. Participarea la aceste evenimente urmează să se decidă în perioada imediat următoare în funcție de opțiunea patronatelor la variantele de participare propuse de MECRMA, conform legislației în vigoare.

Anul acesta, MECRMA a introdus o serie de măsuri de eficientizare a derulării programului de promovare a exporturilor, printre care prelungirea perioadei de aplicabilitate a Ordinului nr. 455/2016  de la 1 an la 3 ani. Astfel, se evită timpul de așteptare generat de aprobările necesare pentru punerea în aplicare anuală a ordinului. Acest ordin asigură predictibilitatea aplicării schemei de ajutor de minimis și acordarea posibilității de a plăti direct către organizatorul internațional contravaloarea chiriei spațiului destinat pavilionului național. Pentru reducerea costurilor de organizare, MECRMA a simplificat procedura operațională internă, micșorând numărul de reprezentanți la fața locului ai ministerului la un singur delegat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Oficial / El este imbecilul care a declanșat scandalul cu imaginea din biroul premierului Orban

2 Informație / Teodorovici a TURNAT două ore la DNA! Baroni PSD și președinți de CJ-uri din zona Moldovei și Teleo…

3 VIDEO Teodorovici, mesaj mafiot filmat: „Unii să nu uite că am ce spune la DNA”

4 VIDEO Chelnerul numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

5 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!