Ministerul Educației a cumpărat, fără licitație, 15 milioane de măști pentru elevi, de la o firmă administrată de un fost consilier PSD judecat pentru corupție și asociat cu interlopii

Ministerul Educației a cumpărat, fără licitație, 15 milioane de măști pentru elevi, de la o firmă administrată de un fost consilier PSD judecat pentru corupție și asociat cu interlopii

Firma Duplex S.A. are conform datelor din 2018 de la Ministerul de Finanțe, zero angajați. Administrator este Adrian Sabin Neagu, fost consilier local PSD în Brașov. El este judecat în dosarul lui Aristotel Căncescu și a fost administrator în firma deținută de cunoscutul consilier PNL Andrei Kadas și de interlopul Emanoil Alexa, dezvăluie  Libertatea .

Ministerul Educației a încheiat, la 2 iunie, un contract în valoare de 8.091.000 lei pentru livrarea de măști sanitare elevilor care susțin examenele naționale, cu o firmă specializată în construcții al cărei administrator și director general este un fost consilier județean PSD, inculpat într-unul dintre dosarele fostului președinte al Consiliului Județean Brașov Aristotel Căncescu (PNL).

Contractul a fost atribuit prin negociere directă cu societățile implicate, firmele având la dispoziție doar o zi să se înscrie la negocieri.

Iată istoria. Între 15 și 17 milioane de măști La 25 mai 2020, Ministerul Educației a publicat o scrisoare de intenție prin care invita firmele să se înscrie la procedura de negociere fără publicare prealabilă pentru cumpărarea măștilor care urmau să le fie distribuite elevilor și cadrelor didactice prezente în instituțiile de învățământ în perioada examenelor naționale. Este vorba despre un acord-cadru, cantitatea minimă a achiziției fiind de 15.188.000 de bucăți, iar cantitatea maximă – de 17.000.000 de bucăți. Măștile urmau să fie livrate până la 29 mai – așadar, în nici trei zile de la publicarea acestei scrisori de intenție.

S-au grăbit pentru Evaluarea Națională

Procedura a fost demarată la 25 mai, iar firmele care urmau să se înscrie la negocierile cu ministerul au avut o misiune foarte simplă: să trimită, pe adresa ministerului, o notă de intenție “privind disponibilitatea firmei de a fi invitată la această procedură de negociere fără publicare prealabilă”, datele de identificare ale societății și datele de contact ale persoanei care urma să păstreze legătura cu ministerul.

MEC a dat termen firmelor mai puțin de o zi să trimită aceste informații – până la 26 mai, ora 8.00. Au fost încheiate trei contracte subsecvente, cu trei firme diferite, iar cea mai generoasă felie din acordul-cadru a primit-o firma SC Duplex S.A., specializată în construcții. Contractul subsecvent încheiat cu Duplex S.A. a fost publicat în SEAP la 14 iunie, valoarea sa fiind de 8.091.000 lei. În explicația inclusă de MEC în SEAP se arată că măștile sunt necesare pentru elevii și cadrele didactice care susțin evaluările naționale și că s-a ales ocolirea licitațiilor “având în vedere termenul foarte scurt până la deschiderea unităților de învățământ, cât și faptul că produsele achiziționate trebuie distribuite unităților de învățământ, anterior datei de 2.06.2020”. 

Neag, aghiotantul senatorului Grapă

Firma Duplex S.A. este o societate pe acțiuni deținută, în proporție de 51,4% de Ana Andronescu și de Societatea de Investiții Financiare Transilvania S.A.. Administrator al firmei și director general este Neag Adrian-Sabin, fost consilier județean PSD. Conform datelor publicate pe platforma termene.ro, firma a avut o cifră de afaceri de 1.300.121 lei în 2018 și, în același an, figura cu zero angajați.

Numele lui Neag apare într-un dosar de corupție în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…