Ministerul Justiției: Extrădarea din Serbia se solicită în baza Convenției europene de la Paris, din 1957, și a protocoalelor adiționale

Ministerul Justiției: Extrădarea din Serbia se solicită în baza Convenției europene de la Paris, din 1957, și a protocoalelor adiționale

Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenției europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957, și a protocoalelor sale adiționale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 și la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea 80/1997, precizează Ministerul Justiției.

Reacția MJ vine după ce fostul deputat Sebastian Ghiță a fost localizat și reținut de polițiști în Belgrad, în cursul nopții de joi spre vineri.

"Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenției europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 și a protocoalelor sale adiționale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 și la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997", arată MJ într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, procedura extrădării este una specială care privește persoane date în urmărire internațională și care s-au refugiat pe teritoriul altor state în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, judecată sau de la executarea unei pedepse.

Ministerul Justiției are atribuția de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internațională, persoană cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării (în vederea extrădării) de pe teritoriul statului solicitat, se mai adaugă în comunicat.

"În conformitate cu dispozițiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanța emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internațională sau căutate de autoritățile judiciare române, aceasta stabilește, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiției își îndeplinește atribuțiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanței de judecată, însoțită de documentele prevăzute de lege și de instrumentul internațional aplicabil", adaugă MJ.

Ministerul subliniază că, pe fond, soluționarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislația statului solicitat.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a confirmat, vineri, că Sebastian Ghiță se află în sediul Poliției din Belgrad, unde 'autoritățile sârbe desfășoară activitățile specifice'.

"Pot să vă confirm că în acest moment Sebastian Ghiță este în sediul Poliției Belgrad, unde autoritățile sârbe desfășoară activități specifice. În cursul nopții trecute, însoțit de fratele său, au fost opriți de polițiștii sârbi pentru legitimare. Fratele a prezentat documente de identitate reale, el a prezentat documente de identitate false. Această procedură s-a desfășurat în baza informațiilor furnizate de Poliția Română", a declarat ministrul Carmen Dan la România TV.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență