Ministerul Justiției: Președintele Parlamentului irakian solicită expertiza României pentru prevenirea și combaterea terorismului și a corupției

Ministerul Justiției: Președintele Parlamentului irakian solicită expertiza României pentru prevenirea și combaterea terorismului și a corupției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit joi cu președintele Consiliului Reprezentanților din Republica Irak, Saleem Abdullah Al-Jubouri, context în care au discutat despre solicitarea președintelui Parlamentul irakian de a primi sprijin din partea autorităților de la București pentru prevenirea și combaterea terorismului și a corupției.

"În cursul zilei de marți, la sediul Ministerului Justiției, Tudorel Toader și secretarul de stat Marieta Safta au primit vizita delegației Consiliului Reprezentanților din Republica Irak, condusă de domnul Saleem Abdullah Al-Jubouri", se arată într-un comunicat la Ministerului Justiției (MJ) transmis AGERPRES.

În cadrul întâlnirii a fost reliefată dorința comună de colaborare dintre cele două state, prin intensificarea legăturilor între instituțiile publice, inclusiv în ceea ce privește domeniul justiției.

"Considerând că Irakul a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, unde parteneriatele cu prietenii Irakului sunt cele mai importante, Președintele Parlamentului irakian a solicitat expertiza României și sprijinul autorităților de la București atât pentru prevenirea și combaterea terorismului și a corupției, cât și pentru întărirea capacității instituționale a Irakului în domeniul legislativ, în scopul asigurării dreptății sociale", se precizează în comunicat.

În acest context, arată sursa citată, Tudorel Toader a adresat omologului său din Irak, prin intermediul delegației parlamentare, invitația de a efectua o vizită în România pentru a discuta punctual toate măsurile necesare pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, inclusiv posibilitatea încheierii unui Memorandum de Înțelegere și a unui tratat de transferare a persoanelor condamnate.

MJ precizează că partea română rămâne interesată și de încheierea unui acord privind asistența judiciară internațională în materie penală, dar și de unul privind extrădarea, urmând ca în perioada următoare să se realizeze, la nivel tehnic, un schimb de informații privind legislația penală aplicabilă, în vederea analizării acesteia.

La întâlnire au mai luat parte Ambasadorul României la Bagdad, Iacob Prada, și cel al Irakului la București, Hussain Taha Hassan Sinjari.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...