Ministerul Justiţiei propune mărirea schemei de personal a DIICOT cu 40 de posturi (proiect)

Ministerul Justiţiei propune mărirea schemei de personal a DIICOT cu 40 de posturi (proiect)

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede suplimentarea cu 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ pentru Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"Numărul maxim de posturi prevăzut la articolul 18 alineatul (1) litera c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se suplimentează cu 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public suplimentându-se în mod corespunzător", potrivit proiectului privind suplimentarea numărului maxim de posturi pentru DIICOT.

Ministerul Justiţiei explică în Nota de fundamentare a proiectului că adoptarea noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală au impus o serie de schimbări la nivelul procedurilor operaţionale utilizate în cadrul Parchetelor, cum ar fi utilizarea unor noi registre şi condici, modificarea structurii unor formulare-tip pentru anumite acte procedurale, modificarea centralizatoarelor statistice, a modului de operare în aplicaţia ECRIS.

"Pentru evidenţa activităţii DIICOT, se utilizează, atât în cadrul Structurii centrale, cât şi a celei teritoriale a DIICOT, un număr de 51 de registre şi 11 condici, la care se adaugă o serie de aplicaţii generale obligatorii (microstatistică, statistică, ECRIS - managementul dosarului electronic) şi interne specifice activităţii direcţiei (EDSD, EAPI, FSD etc.), completarea acestora fiind realizată exclusiv de grefieri", se arată în document.

Ministerul Justiţiei arată că la nivelul DIICOT a avut loc în ultimii ani un proces de modernizare a procedurilor de lucru, prin informatizarea acestora: ţinerea evidenţei informatizate a cauzelor, arhivarea electronică, îmbunătăţirea statisticii judiciare, înregistrarea audierilor, transcrierile realizate conform noului Cod de procedură penală.

"Deşi atât volumul de lucru, complexitatea cauzelor, cât şi atribuţiile grefierilor au crescut constant în ultimii ani, ultima suplimentare a numărului de posturi de grefier la nivelul Direcţiei (cu 9 posturi) a avut loc în anul 2016", se menţionează în proiect.

Mai mult, precizează MJ, în perioada concediilor de odihnă, concediilor pentru incapacitate temporară de muncă, concediilor de maternitate şi a altor concedii la care au dreptul salariaţii, precum şi în intervalele de timp în care grefierii participă la sesiuni de pregătire şi perfecţionare profesională, când nu se pot efectua delegări sau detaşări, postul nefiind vacant, se ajunge în situaţia în care activitatea este afectată profund, fiind situaţii în care atribuţiile grefierului sunt preluate chiar de către procuror. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…