Ministerul Sănătății: În acest moment nu există informații legate de iminența apariției unei epidemii de gripă

Ministerul Sănătății: În acest moment nu există informații legate de iminența apariției unei epidemii de gripă

Ministerul Sănătății (MS) informează că s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel național de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și până pe 27 ianuarie, iar în acest moment nu există informații legate de iminența apariției unei epidemii de gripă.

"În acest moment nu există informații legate de iminența apariției unei epidemii de gripă. Până în prezent, specialiștii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendință de creștere semnificativă. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și până în data de 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel național", se arată într-un comunicat publicat, duminică, pe site-ul Ministerului Sănătății.

MS susține că numărul total de infecții respiratorii acute este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeași săptămână din anul 2015 și cu 11% mai mare decât cel din săptămâna precedentă.

"Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătății a achiziționat inițial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcțiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc. Vaccinul gripal distribuit în acest an conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1", se menționează în comunicatul citat.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale și sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, gravide, personal medical, conform strategiei Ministerului Sănătății și recomandărilor OMS și ECDC.

"Având în vedere situația din Ucraina, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să se asigure că unitățile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică și nespecifică a gripei și să raporteze zilnic orice caz cu evoluție și simptomatologie asemănătoare gripei", informează sursa citată.

Potrivit MS, în România, gripa este supravegheată în mod specific de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Începând din 28 septembrie 2015, CNSCBT emite rapoarte săptămânale privind evoluția gripei și semnalează Ministerului Sănătății situațiile care pot pune problema evoluției epidemice a acestei infecții.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...