Ministrul britanic de finanţe nu crede că ''ştie cineva cu adevărat" costul unui Brexit fără acord

Ministrul de finanţe britanic Sajid Javid a afirmat luni la BBC că nu crede că 'ştie cineva cu adevărat' cât ar costa economia Marii Britanii un Brexit fără acord, care, în opinia sa, rămâne 'o posibilitate', transmite AFP.

Javid a mai spus că acesta 'nu este scenariul nostru preferat' şi 'lucrăm pentru a ajunge la un acord cu partenerii noştri europeni'.

În pofida unei legi votate de parlament care interzice ieşirea ţării din UE fără acord şi îl obligă pe prim-ministru ca, într-o astfel de eventualitate, să ceară o nouă amânare a Brexit-ului, Sajid Javid a reiterat că 'nu puteam avea o nouă amânare'.

'Intenţia legii este clară şi ea a făcut mai dificilă pentru guvern obţinerea acordului pe care îl dorim', a afirmat Javid, potrivit căruia 'guvernul va respecta legea'.

Companiile 'vor să ştie că incertitudinea se apropie de final', a adăugat el, menţionând că 'există o posibilitate de 'no deal', din acest motiv continuăm să ne pregătim cu toată viteza' pentru această eventualitate.

Întrebat de BBC cu privire la impactul economic aşteptat de autorităţile britanice, care ar putea ajunge la 30 miliarde de lire pe an asupra finanţelor publice, Javid a răspuns: 'Nu cred că cineva are cu adevărat un răspuns complet la această întrebare, (dar) eu nu am pretins niciodată că ieşirea (din UE) fără acord nu va fi dificilă'.

El a vorbit despre 'un răspuns economic semnificativ', atât monetar, lăsând să se înţeleagă că Banca Angliei ar interveni, cât şi 'bugetar'.

'Cu acord sau fără acord, vom fi pregătiţi', a dat asigurări ministrul de finanţe, într-un discurs rostit luni după-amiază la conferinţa Partidului Conservator.

El a dat detalii despre planul său de 'revoluţie în infrastructuri', pe care îl anunţă deja de câteva săptămâni.

Planul include alocarea a 25 miliarde de lire pe cinci ani pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, un proiect de modernizare a autobuzelor, şi 5 miliarde de dolari pentru reţele de fibră optică şi telefonie 5G.

Totodată, ministrul de finanţe a promis că salariul minim va creşte de la 8,21 la 10,50 lire pe oră, iar vârsta de la care acesta va putea fi obţinut va scădea de la 25 la 21 de ani, o măsură de care ar beneficia 4 milioane de persoane.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

5 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă