Ministrul Economiei: Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a preţului petrolului din Statele Unite

Ministrul Economiei: Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a preţului petrolului din Statele Unite

România nu va fi afectată, pe termen scurt, de scăderea drastică a preţului petrolului din Statele Unite, în condiţiile în care se consumă foarte mult petrol din producţia internă, a scris pe Facebook ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a preţului petrolului din Statele Unite. În acest moment, consumăm foarte mult petrol din producţia internă ceea ce face ca economia noastră să nu fie încă influenţată de criza petrolului din Statele Unite", a scris Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a mai spus că este îngrijorătoare această situaţie, deoarece economia globală va fi influenţată negativ de faptul că Statele Unite ale Americii nu reuşesc să vândă petrolul la un preţ corect.

"Pentru mine, ca ministru al Economiei, este îngrijorătoare această situaţie pentru că economia globală va fi influenţată negativ de faptul că SUA nu reuşesc, în momentul de faţă, să vândă petrolul la un preţ corect. Un preţ corect pe piaţă ne arată că o economie funcţionează optim.", a notat ministrul Economiei.

După ce luni a coborât pentru prima dată în istorie în teritoriul negativ , cotaţia barilului de petrol american a revenit marţi dimineaţa în teritoriul pozitiv pe bursele din Asia, transmite AFP.

Barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai se tranzacţiona marţi dimineaţa în Asia la 1,10 dolari, faţă de un preţ de minus 37,63 dolari înregistrat luni seara la bursa de la New York.

Tranzacţiile cu contractele cu livrare în luna mai se încheie marţi. Frenezia care a dus luni cotaţiile în teritoriul negativ, pentru prima dată în istorie, se explică prin graba vânzătorilor de a găsi un cumpărător în măsură să preia fizic marfa.

Prăbuşirea înregistrată luni de cotaţia ţiţeiului WTI a fost cauzată, parţial, de saturaţia depozitului petrolier de la Cushing, statul Oklahoma, unul din cele mai importante din SUA.

Operatorii subliniază că acum piaţa se concentrează pe contractele cu livrare în luna iunie. Pentru acestea din urmă, marţi dimineaţa pe pieţele din Asia barilul de petrol WTI era cotat la 21 de dolari, faţă de 20,43 dolari luni seara la închiderea bursei de la New York.

Pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren