Ministrul Justiţiei va putea sesiza IJ cu privire la eventuala săvârşire a unor abateri disciplinare de către procurori

Ministrul Justiţiei va putea sesiza IJ cu privire la eventuala săvârşire a unor abateri disciplinare de către procurori

Ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori, potrivit ordonanţei de urgenţă de modificare a legilor justiţiei adoptată de Guvern.

"Ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori. Subliniez, numai de către procurori. De ce anume? Sigur, cercetarea disciplinară, dacă va fi cazul, se va efectua de către Inspecţia Judiciară după procedura comună pentru toţi magistraţii. De ce am considerat necesară această soluţie? Cel puţin din două motive. Unul - prin raportare la articolul 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Autoritatea aceasta legislativă evident că nu intri pe fondul dosarului, să nu încalci independenta, nici nu e posibil", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Palatul Victoria, unde a prezentat ordonanţa de urgenţă .

El s-a referit şi la subiectul privind dreptul de vot în cadrul CSM al reprezentanţilor societăţii civile.

"O altă prevedere care a stârnit multă dezbatere şi, după părerea mea, absolut inutilă. (...) Comisia de la Veneţia a reţinut din diversele canale de informare din ţară faptul că cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii nu au drept de vot în plenul CSM. Şi, ne scrie Comisia de la Veneţia acolo, pe jumătate de pagină, cât de necesar este ca reprezentanţii societăţii civile să participe în plen cu drept de vot. Personal am fost... dar am înţeles de acum care e cauza, dezinformarea, cum poate să reţină Comisia de la Veneţia aşa ceva, câtă vreme Constituţia spune că reprezentanţii societăţii civile participă cu drept de vot numai la plen. Deci, scrie în Constituţie. Şi am întrebat de unde această informaţie. Am primit răspunsul destul de tranşant - de la cei care voiau să-şi consolideze statutul. E adevărat că în lege nu scria explicit că au drept de vot, dar cei doi reprezentanţi ai societăţii civile totdeauna au participat la plen, totdeauna au avut drept de vot, pentru că legea organică sau ordinară, cum e ea, nu poate să înfrângă norma de rang constituţional. Dar, ca să fie limpede şi pentru cine nu vrea să înţeleagă, reprezentanţii societăţii civile participă cu drept de vot la lucrările plenului CSM, astfel cum scrie în Constituţie", a mai declarat Toader. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”