Mircea Dumitru: Voi acționa în instanță pe cei care au făcut afirmații defăimătoare la adresa mea

Mircea Dumitru: Voi acționa în instanță pe cei care au făcut afirmații defăimătoare la adresa mea

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a anunțat marți că va acționa în instanță pe cei care au făcut afirmații "defăimătoare" în spațiul public privind colaborarea sa cu Securitatea.

* O decizie a CNSAS publicată pe site-ul UB arată că ministrul Mircea Dumitru nu a făcut poliție politică

"Solicit în momentul de față CNSAS să vină cu un punct de vedere clar, public, din care să rezulte care este poziția acestei instituții în legătură cu statutul meu. De asemenea, pentru că ceea ce s-a întâmplat în momentul de față este o mistificare grosolană, este un fals, dar nu un fals oarecare, ci este o calomnie la adresa mea, voi acționa în instanță, îmi iau această libertatea să acționez în instanță pe cei care au făcut aceste afirmații defăimătoare la adresa mea în spațiul public. Nu cred că este vorba despre o simplă întâmplare ceea ce se produce în momentul de față. M-am angajat atunci când am preluat acest mandat, acum trei luni, să militez pentru anumite principii clare — principalul principiu fiind acela al apărării integrității", a spus ministrul, într-o conferință de presă.

El a afirmat că va continua ceea ce a început de când a venit la conducerea ministerului și a spus că nu se lasă intimidat de acest scandal.

"Prin urmare, ceea ce deja am făcut și ceea ce intenționez să fac și în continuare cu siguranță că a deranjat pe foarte mulți în această țară și vă asigur că îi va deranja și de acum în continuare, pentru că ceea ce au făcut acum nu poate să îmi înfrângă voința de a încerca să avem un sistem public mai curat, mai transparent și mai bun pentru noi toți. (...) Nu este ceva întâmplător. Exact în momentul în care anunț public că vom face evaluarea tuturor școlilor doctorale în România și că vom începe exact cu acele școli care au produs plagiate și care nici nu vor să își asume din punct de vedere moral această problemă, apare un astfel de document — cu siguranță că există o anumită legătură, care nu este întâmplătoare. Nu pot în momentul de față să spun că o anumită persoană sau anumită instituție este aceea care ar urmări să mă intimideze", a subliniat demnitarul.

Întrebat dacă această situație vine și în contextul organizării concursului pentru funcții de directori de unități școlare, Mircea Dumitru a răspuns: "Este foarte probabil, pentru că au fost reacții vehemente, iar atunci când nu au fost reacții foarte clare împotriva organizării concursurilor au fost acțiuni clare de sabotaj și aceste lucruri iarăși probabil că au deranjat pe foarte mulți care ar fi vrut în continuare să mențină captivă școala românească și să o conducă, să o guverneze prin metode care nu au nimic de-a face cu principiile politicilor publice".

Ministrul Educației a respins din nou orice acuzație legată de o eventuală colaborare a sa cu Securitatea.

"Resping orice fel de acuzație care mi-a fost adusă că aș fi colaborat în orice formă cu Securitatea. Nu am fost nici membru al Securității, nici colaborator al Securității, nu am făcut poliție politică. Vreau să fiu foarte bine înțeles: nu am avut niciodată contacte cu Securitatea statului în regimul comunist. De asemenea, nu am semnat niciun angajament. Documentele care au fost prezentate în presă din acel dosar nu sunt produse de mine", a arătat ministrul.

El a precizat că în anul 2007 ar fi avut o discuție cu membri ai CNSAS, prilej cu care ar fi dat un document scris olograf în vederea realizării unei expertize grafologice.

"Discuția aceasta a fost prilejuită de faptul că presa a cerut la vremea respectivă o examinare (...) a mai multor persoane din societatea civilă, din Grupul pentru Dialog Social și membri ai comunității academice. În urma verificărilor care s-au făcut în acea perioadă am fost chemat să am un dialog cu membri ai Colegiului CNSAS. Am și dat un document scris olograf, în așa fel încât să se poată face o verificare, o expertiză grafologică. Rezultatul acelei analize este cel pe care deja presa astăzi vi l-a pus la dispoziție și apare și pe site-ul UB. Este în dosarul meu de personal de la UB, este vorba despre o decizie emisă de CNSAS în anul 2007, o decizie care spune foarte limpede despre mine că nu am fost agent, colaborator al poliției politice comuniste", a explicat Dumitru.

Purtătorul de cuvânt al MENCȘ, Mirabela Amarandei, a subliniat, în conferința de presă, că CNSAS verifică din "oficiu" toți miniștrii unui Cabinet.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

4 Foarte interesante amănunte!

5 Lumea interlopă este în doliu