Mircea Radulian: Se poate vorbi de o intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii

Mircea Radulian: Se poate vorbi de o intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii

Directorul ştiinţific din INFP Mircea Radulian a precizat că seismul s-a simţit în toată zona Vrancea, în Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, în Capitală, la Iaşi şi chiar în Dobrogea, iar în afara ţării a putut fi simţit în Republica Moldova şi Ucraina. În Capitală, precum şi în alte zone mai îndepărtate de epicentru, cutremurul a fost la limita detecţiei, a subliniat însă Radulian.

Al şaptelea cutremur de peste 4 grade produs în Vrancea

El a mai arătat că, în condiţiile în care este al şaptelea cutremur de peste 4 pe scara Richter produs anul acesta în zona Vrancea, iar tot anul trecut au fost nouă astfel de seisme, se poate vorbi de o oarecare intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii, iar în ultimii ani a fost sub medie.

Cutremurul de sâmbătă seară este cel mai puternic produs anul acesta în zona Vrancea.

„Cutremur catastrofal înseamnă 7,1 grade”

În schimb, Gheorghe Mărmureanu, fostul director al INFP, arată că deşi cutremurul de sâmbătă a avut magnitudinea 5 pe scara Richter, asta nu înseamnă că în următorii ani va avea loc un cutremur catastrofal în România.

„Cutremur catastrofal pentru zona Vrancea înseamnă 7,1 grade pe scara Richter. Nu avem cum să anticipăm un astfel de cutremur, în ciuda sistemului performant pe care îl avem de câţiva ani. Cutremurele de 4,9 în Vrancea nu au nicio relevanţă. Ele devin importante abia de la magnitudinea 7 în sus, or de asta nici nu poate fi vorba”, a explicat profesorul.

Cinci cutremure sâmbătă

Seismul de sâmbătă seară a fost precedat de patru cutremure mai mici înregistrate în aceeaşi zi, primul la ora 03.55, cu o magnitudine de 4,3. Celelalte trei au avut intensitate mică şi ca atare ele nu au intrat în raportarea INFP ca având activităţi notabile.

Anul acesta, în Vrancea s-au mai produs cinci cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe scara Richter: 12 ianuarie (magnitudinea 4,4 ), 23 ianuarie (4,7), 3 februarie (4,3), 24 februarie (4,4), 26 martie (4,6).

La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 pe scara Richter, la 21 noiembrie (4,4), 15 octombrie (4,7), 11 august (4,5), 28 iulie (4), 12 iulie (4,1), 20 iunie (4,2), 21 aprilie (4,2) şi 6 martie (4,2).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?