Misterul planează asupra unei pene majore a internetului în Rusia

Misterul planează asupra unei pene majore a internetului în Rusia

Misterul planează asupra unei întreruperi majore a internetului în Rusia marți seara, fiind difuzate informații contradictorii despre potențialele cauze, relatează Newsweek.

Utilizatorii de internet din toată țara și din străinătate nu au putut accesa site-uri cu domeniul .ru preț de mai multe ore, marți seara, perturbarea afectând sute de aplicații și site-uri mobile. Radio Svoboda, serviciul rus al Radio Europa Liberă/Radio Liberty, a citat experți care au subliniat că este probabil cea mai importantă întrerupere a internetului din istoria recentă.

A avut loc la câteva zile după ce presa rusă a relatat despre întreruperi localizate în regiunile rusești Leningrad, Pskov și Novgorod.

Ministerul Dezvoltării Digitale din Rusia a declarat miercuri că întreruperea a fost remediată și că a fost provocate de probleme tehnice la extensiile de securitate ale sistemului de nume de domeniu (DNSSEC), care privește autentificarea securizată în sistemul de nume de domeniu.

Acesta a adăugat că „problemele cu DNS pot continua o perioadă de timp până când datele actualizate sunt distribuite în sistemul numelor de domeniu”.

Ministerul Dezvoltării Digitale nu a dat însă detalii referitor la anume a provocat erorile.

Cei de la Proiectul Net Freedoms, care are peste 38.000 de abonați pe Telegram, au sugerat că perturbarea ar fi putut fi cauzată de testarea de către autoritățile ruse a unui sistem separat care n-a funcționat.

Aceștia au explicat că autoritățile ruse „au atenționat cu mai mult timp în urmă că vor încerca să mute toți utilizatorii din țară pe serverul național DNS”.

„În Rusia a avut loc o defecțiune la scară largă a rețelei de internet – multe site-uri web cu domeniul .ru n-au mai putut fi accesate”, a scris miercuri Anton Gerașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, într-o postare pe X.

„Aplicațiile bancare, inclusiv Sberbank, nu mai funcționează. Se constată perturbări în funcționarea operatorilor de telefonie mobilă", a scris Gerașcenko, adăugând că „motivele sunt neclare".

Deși nu este limpede dacă întreruperile sunt legate, portalul rusesc de știri RBC a raportat la 29 ianuarie că internetul a fost închis în mai multe regiuni rusești începând cu 25 ianuarie din motive de securitate legate de vizitele unor „oficiali de rang înalt”.

Portalul a relatat că, în acea perioadă, liderul belarus Alexander Lukașenko s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, unde au participat la evenimente dedicate marcării a 80 de ani de la încheierea asediului asupra Leningradului.

O sursă din industria de telecomunicații a declarat pentru publicație că oprirea internetului a avut loc pentru a atenua amenințarea unor atacuri. O altă sursă a legat întreruperea temporară a de „nevoia de protecție împotriva dronelor inamice”.

Pe 18 ianuarie, Ucraina a lansat un atac cu drone asupra unui terminal petrolier din Sankt Petersburg, marcând o premieră de la declanșarea invaziei ruse: ucrainenii au reușit să trimită o dronă până regiunea natală a lui Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat