Mitroi, despre cursul de schimb: Piețele arată "cartonașul galben" având în vedere politicile bugetare și salariale

Mitroi, despre cursul de schimb: Piețele arată "cartonașul galben" având în vedere politicile bugetare și salariale

Piețele arată "cartonașul galben" având în vedere politicile bugetare și salariale și reacționează în felul lor caracteristic, dar efectul tonic al volatilității cursului de schimb este benefic pentru că obligă administratorii bugetului național să ia în calcul și opinia piețelor, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

"Îmi place volatilitatea. Îmi place chiar și când vine la pachet cu creșterea dobânzilor pe creditul suveran. Indică două lucruri importante. Faptul că America a încheiat ciclul de exuberanță monetară și transmite un mesaj pentru celelalte bănci centrale. Creditul în dolari nu mai este atât de ieftin și este un mesaj pentru piețele emergente, inclusiv România. Activele denominate în piețele emergente evident că sunt sub o presiune", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea lucru indicat este reprezentat de politicile bugetare și salariale.

"Pune peste asta incertitudinile legate de performanța bugetului și atunci chiar că ai o imagine care se duce întotdeauna în curs. Nu mă îngrijorez și mi se pare că efectul tonic al volatilității ușoare a cursului este benefic pentru că obligă administratorii bugetului național să ia în calcul și opinia piețelor atunci când desenează politicile bugetare și mai ales cele salariale. Nu e nimic nou sub soare, piețele reacționează în felul loc caracteristic. Arată cartonașul galben", a mai arătat profesorul ASE.

Leul încheie săptămâna la cel mai redus nivel din ultimii patru ani și jumătate în raport cu euro , cursul anunțat vineri de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,5654 lei, mai mult cu 1,45 bani (+0,32%) în comparație cu valoarea din ziua anterioară, de 4,5509 lei pentru un euro.

Un nivel similar pentru moneda națională a fost consemnat în 17 iulie 2012, când un euro a fost cotat la 4,5651 lei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”