Moartea lui Khashoggi: După ce a considerat iniţial credibile explicaţiile saudiţilor, Trump vorbeşte acum despre minciunile Riadului

Moartea lui Khashoggi: După ce a considerat iniţial credibile explicaţiile saudiţilor, Trump vorbeşte acum despre minciunile Riadului

Preşedintele american Donald Trump a criticat în termeni duri sâmbătă seara, într-un interviu acordat publicaţiei The Washington Post, explicaţiile Arabiei Saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, spunând că "este evident că au existat înşelătorii şi au existat minciuni".

Şi asta după ce, iniţial, Trump declarase că explicaţia Riadului în cazul dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care a murit în interiorul consulatului saudit la Istanbul, este "credibilă".

Khashoggi, exilat în SUA din 2017 după ce a căzut în dizgraţia regimului saudit, colabora cu The Washington Post.

În acelaşi timp, Trump a apărat monarhia bogată în ţiţei, calificând-o drept "un aliat incredibil", şi a lăsat deschisă posibilitatea ca prinţul moştenitor Mohammed bin Salman să nu fi ordonat agenţilor saudiţi să-l ucidă pe Khashoggi.

"Nimeni nu mi-a spus că este de vină. Nimeni nu mi-a spus că nu este de vină. Nu am ajuns în acel punct... Mi-ar plăcea nespus să nu fie de vină", a declarat Trump în interviul telefonic cu The Washington Post.

Explicaţia regatului saudit cum că Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul după o bătaie cu pumnii care a escaladat a fost primită cu scepticism sâmbătă, mulţi întrebându-se cum este posibil ca o echipă de agenţi saudiţi să zboare la Istanbul pentru a-l întâlni pe Khashoggi şi să-l ucidă în cele din urmă, toate acestea fără ştirea sau consimţământul prinţului moştenitor, liderul de facto al Arabiei Saudite, comentează The Washington Post.

Potrivit sursei citate, în pofida faptului că Trump le-a declarat vineri ziariştilor că explicaţia saudiţilor este credibilă, oficialităţi americane au afirmat că în privat preşedintele american este nemulţumit de faptul că relaţia apropiată a ginerelui şi consilierului său Jared Kushner cu prinţul moştenitor saudit a devenit o piatră de moară şi lasă Casa Albă fără marjă de manevră.

În interviu, Trump l-a lăudat pe Kushner, despre care a spus că face "o treabă foarte bună", dar a recunoscut că atât Kushner, cât şi prinţul moştenitor, ambii de circa 30 de ani, sunt relativ tineri pentru uriaşa influenţă pe care o exercită. "Sunt doi tipi tineri. Jared nu-l ştie bine, nimic de genul ăsta. Sunt doar doi tipi tineri. Au aceeaşi vârstă. Cred că se plac", a declarat Trump.

Pe de altă parte, ministrul de finanţe al SUA, Steven Mnuchin, a declarat că este prematur să comenteze pe tema unor posibile sancţiuni împotriva Arabiei Saudite ca urmare a morţii lui Khashoggi până când ancheta nu se va încheia. Mnuchin a apreciat că, până acum, informaţiile privind investigaţia au fost "un prim pas bun, dar nu suficient", în contextul în care Riadul se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a dezvălui ce anume s-a întâmplat cu Khashoggi, care a dispărut la 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul ţării sale din Istanbul.

"Ar fi prematur să comentez cu privire la sancţiuni şi prematur să comentez oricare aspect până când nu avansăm cu ancheta şi nu aflăm ce s-a întâmplat", le-a declarat Mnuchin duminică reporterilor la Ierusalim, la începutul unei vizite în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Întrebat dacă va transmite un mesaj oficialităţilor saudiţi pe tema cazului Khashoggi, Mnuchin, care urmează să viziteze Arabia Saudită, a declarat: "Sunt sigur că voi vorbi cu preşedintele (Trump) înainte de a pleca acolo şi, dacă are un mesaj pe care vrea să-l transmit, cu siguranţă îl voi transmite, dar nu acesta este punctul principal al vizitei mele" la Riad.

În fine, un senator republican influent a declarat duminică, potrivit Reuters, că este de părere că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite este răspunzător de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi şi că saudiţii şi-au pierdut întreaga credibilitate cu explicaţiile pe care le-au oferit. "Cred oare eu că el a făcut-o? Da, cred că el a făcut-o", a declarat senatorul Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Senatul SUA, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii "State of the Union" de la postul CNN.

Corker a spus că aşteaptă încheierea anchetei şi şi-a exprimat speranţa că Turcia va pune la dispoziţie orice fel de înregistrare audio care dovedeşte uciderea lui Khashoggi în incinta consulatului saudit din Istanbul. Cu toate acestea, senatorul republican a declarat că nu are nicio îndoială că prinţul moştenitor a ordonat crima. "Haideţi să vedem cum decurg lucrurile, dar bănuiala mea este că, în cele din urmă, Statele Unite şi restul lumii nu vor avea niciun dubiu că el a făcut-o", a insistat Corker. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale