Modificarea genetică a oamenilor, posibilă soluție pentru supraviețuirea pe alte planete

Modificarea genetică a oamenilor, posibilă soluție pentru supraviețuirea pe alte planete

Pentru a putea înfrunta condițiile improprii vieții din spațiul cosmic, microgravitația, atmosfera mult prea rarefiată a unei alte planete sau puternicele radiații cosmice, oamenii ar trebui să fie supuși unor modificări genetice cu ajutorul genelor provenite de la unele dintre cele mai rezistente organisme de pe Pământ, conform Lisei Nip, cercetător la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), care a susținut recent o prelegere TED pe acest subiect, informează Live Science.

Prelegerile TED (acronimul de la Technology, Entertainment, Design — Tehnologie, Divertisment și Design) sunt o serie de conferințe globale organizate de Fundația americană non-profit Sapling, pentru a răspândi "ideile care merita promovate".

Apelând la instrumentele biologiei sintetice, un domeniu de cercetare combină biologia și ingineria, oamenii de știință ar putea "construi" oameni modificați genetic, precum și plante sau bacterii pentru a crea noi habitate pe alte planete, proces cunoscut drept ''terraformare''. Apelul la instrumentele ingineriei genetice ar fi mult mai eficient în acest scop, conform lui Nip, decât ridicarea unor incinte izolate ermetic care să-i protejeze pe eventualii coloniști de mediul ostil de pe Marte, spre exemplu.

Organismul uman este perfect adaptat, după sute de mii de ani de evoluție, la mediul bogat în oxigen, cu temperaturi moderate de pe Pământ, însă această perfecțiune a adaptării la viața terestră reprezintă un impediment major pentru exploratorii spațiali. În spațiul cosmic, condițiile de mediu sunt incomparabil mai aspre decât pe Pământ. Astronauții se confruntă cu probleme legate de microgravitație, care slăbește oasele și afectează miocardul. În plus, expunerea la radiații cosmice, chiar și pentru perioade scurte de timp, poate afecta iremediabil ADN-ul uman.

Chiar și pe Marte, următoarea țintă a programului spațial american, care este de departe cea mai "ospitalieră" dintre celelalte șapte planete ale sistemului solar, temperatura medie este de — 65 grade Celsius, nu există precipitații, atmosfera ultrararefiată nu oferă niciun fel de protecție împotriva periculoaselor radiații cosmice, iar solul este complet steril, similar cenușii vulcanice din Hawaii, conform Lisei Nip. "Dacă ar fi să trimitem pe oricare dintre noi pe Marte acum, chiar dacă îi oferim provizii importante de alimente, apă, aer și un costum spațial, și tot va resimți efectele negative pentru sănătate pe care le produc radiațiile ionizante", a precizat ea.

Astfel, în loc să-i ascundem pe astronauți după pereți de plumb sau să-i punem să poarte greoaie armuri de protecție împotriva radiațiilor, ar fi preferabil să preluăm din atributele unor organisme care trăiesc în condiții considerate improprii pentru viață. Spre exemplu, unul dintre cele mai rezistente astfel de organisme este bacteria Deinococcus radiodurans, care poate rezista, fără niciun fel de efecte secundare, la expunerea la o cantitate de radiații ionizante de 100 de ori mai mare decât doza suficientă pentru a ucide un om. Cercetătorii au deslușit deja o parte dintre secretele ascunse în genele acestei bacterii, iar valorificarea acestor informații ar putea să-i ajute pe exploratorii spațiali ai viitorului să reziste în mod natural, mult mai bine, expunerii la radiații.

În afara modificării genetice a oamenilor, biologia sintetică poate fi folosită și pentru a modifica organismele pe care exploratorii spațiali le vor lua cu ei pe alte planete pentru a începe procesul de ''terraformare''. Spre exemplu, cultivarea de plante pe Marte cu mijloace "tradiționale" presupune "tratarea cu îngrășăminte a unei suprafețe extinse de sol, pe o planetă cu totul străină, concomitent cu eliberarea în atmosferă a trilioane de galoane de gaze atmosferice și apoi protejarea acestui microecosistem sub un uriaș clopot de sticlă", a susținut ea.

În locul acestei abordări "tradiționale", plantele ce urmează să fie cultivate pe Marte ar putea fi modificate genetic pentru a face mai bine față condițiilor de mediu de pe această planetă. Astfel, aceste plante ar fi mai rezistente la secetă și la frig. Spre exemplu, genele care conferă rezistența la frig unor specii de pești ar putea fi introduse în organismul acestor plante pentru a rezista mai bine temperaturilor mereu scăzute de pe Marte.

Desigur că ingineria genetică are riscurile ei și ridică o serie de probleme de ordin etic, iar oamenii și toate celelalte organisme de pe Pământ dispun deja de un mecanism intrinsec care face posibilă adaptarea la condițiile de mediu: evoluția produsă prin selecție naturală. Însă, dacă vrem să colonizăm alte planete, nu putem aștepta să facă evoluția de-a lungul unei perioade mari de timp ceea ce putem obține în timp scurt prin inginerie genetică.

"Evoluția are nevoie de două lucruri pe care nu le avem mereu la dispoziție, sau pe care nu ni le putem permite. Acestea sunt moartea și timpul. În lupta pe care specia noastră o duce pentru a-și găsi locul în Univers, s-ar putea să nu dispunem de timpul necesar pentru ca evoluția să-și urmeze drumul natural și să dobândim noi caracteristici de adaptare la noi planete", a mai susținut ea.

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Cristina Mac, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...