Monica Macovei, mandatată de Comisia LIBE să înceapă procedura de negociere pentru varianta finală a Regulamentului Schengen

Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a votat marți, cu o largă majoritate, propunerea de modificare a Regulamentului Schengen, la care europarlamentarul Monica Macovei este raportor al Parlamentului European, și i-a dat mandat acesteia "să înceapă trialogul, adică procedura de negociere cu Consiliul (format din statele membre) și Comisia Europeană pentru varianta finală a Regulamentului Schengen", relevă un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit biroului Monicăi Macovei, "negocierile din cadrul trialogului vor începe în această săptămână".

'Vreau să negociem și să ajungem la varianta finală cât mai repede, pentru a proteja viața și siguranța cetățenilor', a declarat Monica Macovei, citată în comunicatul de marți, care adaugă că, odată adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, noul Regulament Schengen intră în vigoare imediat, fără să fie nevoie de transpunere în legislația internă.

Modificările votate introduc verificarea în bazele de date a persoanelor care intră și ies în/din spațiul Uniunii Europene, aplicându-se atât cetățenilor UE, cât și non-UE.

'În acest raport, am mutat verificarea în bazele de date la granița externă a Uniunii Europene, pentru că în propunerea Comisiei Europene verificarea se făcea numai la intrarea în spațiul Schengen. În acest fel, siguranța și viața românilor sunt protejate în mod egal cu cele ale persoanelor care locuiesc în state membre Schengen. Bazele de date care sunt folosite pentru aceste verificări sunt, în principal, baze de informații Schengen, Interpol, Europol, precum și bazele de date naționale', a precizat Macovei, potrivit aceluiași comunicat.

În cazul în care, la oricare din granițele externe ale UE — terestră, maritimă sau aeriană—, se îngreunează traficul, statul membru respectiv are dreptul să ceară derogarea de la controlul fiecărei persoane în bazele de date și să verifice numai persoanele despre care are informații că pot reprezenta un pericol.

AGERPRES/ (AS — editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 România „valorilor” / Haznalele TV sunt în delir

2 Cine va câștiga alegerile în SUA? Predicția profesorului care nu a dat greș niciodată

3 Revoltă în Poliţie / „Am ajuns firma de pază a ţiganilor. Asta se întâmplă când apar cumetriile cu ţiganii şi ş…

4 „Categoria valori” / Petrecere cu 100 de lideri interlopi în clubul Kundalini din Tei, iar Poliția spune că n-au…

5 115 milioane de euro! Istoricul dosarului Constanda. Băsescu a dat cepul