Monica Macovei: Solicit din nou declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA

Monica Macovei: Solicit din nou declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat din nou, joi, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA și o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justiției.

"Este necesar ca Ministerul Justiției să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menționarea datelor, anilor și a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a patru persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanță de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiției, trebuie, de asemenea, clarificată", declară Macovei într-un comunicat remis AGERPRES.

Macovei arată că publicarea de către cotidianul "Evenimentul zilei", al cărui patron, Dan Andronic, este urmărit penal în mai multe dosare, a unui raport clasificat secret de serviciu și atribuit unei comisii a Ministerului Justiției presupune scoaterea ilegală a unui document clasificat dintr-o instituție a statului.

Monica Macovei consideră că Ministerul Justiției trebuie să clarifice rapid cine a avut acces la documente clasificate, cine le-a sustras și le-a transmis presei.

"Așa-zisa 'bombă' de presă s-a dovedit un balon umplut cu supoziții, inexactități și învinuiri fără probe, diletant și rău-voitor. În lipsa probelor, nu rămân decât semnele de întrebare despre motivul întocmirii acestui raport și mandatul real al Comisiei Chiuariu. Ca să se lămurească opinia publică, sesizez public Parchetul general să verifice aspectele semnalate în document — ștersăturile de pe documente, copierea unor dosare, rescrierea hard-diskurilor 'din ordinul factorilor decizionali anteriori' (care?), distrugerea de documente (de cine?), executarea de copii xerox după documentele aflate în arhivă (când și de cine?) etc. Cine a decis, a ordonat sau a executat astfel de ilegalități trebuie să răspundă penal. Orice indiciu de fapte și acțiuni ilegale trebuia semnalat din momentul respectiv, al întocmirii raportului, instituțiilor penale abilitate. Dar nu a fost trimisă nicio sesizare penală, raportul fiind probabil păstrat pentru momente pe care am vrea să le aflăm din anchetă", mai spune Macovei.

Macovei anunță că îi va chema în judecată pe toți cei care au lansat în spațiul public informații nereale despre ea și despre activitatea comisiei din perioada când ea a condus Ministerul Justiției.

"În peisajul viciat de manipulări și intoxicări, aproape nici nu mai are rost să spun că n-am 'ucis' pe nimeni, cum susține Panaitescu, nici nu am furat. Mai spun o dată: nu am primit nicio informație din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut și citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat și distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk. Iar din raport rezultă clar că nu a existat nicio dovadă că judecătorul și procurorul care au intrat în arhivă pe baza ordinului meu, pentru a întocmi o informare către opinia publică cu privire la modul în care a funcționat DGPA/SIPA, ar fi comis vreo ilegalitate. Sunt ținta unei manipulări grosolane a adevărului, prin interpretarea tendențioasă a unor informații, prin amestecarea cu rea-voință a informațiilor și 'arhivelor'. Iar ținta reală este decredibilizarea justiției, care a condamnat deja și are pe rol dosare importante privind inclusiv politicieni", mai declară europarlamentarul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...