Mormântul lui Nefertiti ar putea fi despărțit printr-o ușă secretă de cel al lui Tutankhamon

Mormântul lui Nefertiti ar putea fi despărțit printr-o ușă secretă de cel al lui Tutankhamon

Descoperirea unor hieroglife ascunse dă greutate teoriei conform căreia mormântul reginei egiptene Nefertiti s-ar afla într-o cameră ascunsă adiacentă camerei funerare a lui Tutankhamon, fiul ei vitreg, susține un egiptolog britanic de renume mondial, relatează The Guardian.

Pereții din camera mortuară a lui Tutankhamon ar ascunde alte picturi FOTO Hanaa Habib/EPA

Nicholas Reeves, fost conservator în cadrul Departamentului de Antichități Egiptene al British Museum, a declarat că, deși teoria a rămas nedovedită după scanări radar neconcludente, aceasta a primit un nou impuls în urma unui nou indiciu.

„Acum pot dovedi că, sub cartușele [faraonului] Ay, se află cartușe ale lui Tutankhamon, dovedind că acea scenă îl înfățișa inițial pe Tutankhamon îngropând-o pe predecesoarea sa, Nefertiti. Altfel nu am fi avut acel decor în mormântul lui Tutankhamon".

Pe peretele nordic, cartușele ulterioare îl arată pe Ay ținând în mână o zăbală ceremonială și efectuând ritualul de "deschidere a gurii" mumiei, pentru a reda cele cinci simțuri ale defunctului, mort în anul 1324 î.Hr. la vârsta de 19 ani, după numai nouă ani pe tron.

O examinare atentă a cartușelor lui Ay dezvăluie urme clare și subiacente ale unui nume anterior - cel al lui Tutankhamon. În versiunea sa originală, această scenă îl arătase pe Tutankhamon îndeplinind ritualul funerar pentru proprietarul inițial al mormântului, predecesorul său imediat... Nefertiti", a spus Reeves.

Această concluzie își găsește confirmarea absolută în profilul facial al figurilor - nasul strâmb și bărbia dolofană de sub bărbie a [figurii] etichetate în prezent ca Ay urmează ... exact conturul facial standardizat adoptat pentru reprezentările oficiale ale lui Tutankhamon chiar la începutul regalității sale. Fața mumiei are trăsăturile incontestabile ale lui Nefertiti. În mod demonstrabil, scena și-a început viața ca o înregistrare a lui Tutankhamon oficiind înmormântarea predecesorului său”, a precizat egiptologul britanic.

Expertul argumentează că noile dovezi susțin teoria conform căreia mormântul lui Tutankhamon este doar secțiunea exterioară a unui mormânt mult mai mare "pregătit pentru și încă ocupat de" Nefertiti, a cărei secvență proprie și independentă de camere funerare se află dincolo de ceea ce se poate vedea în prezent.

O ușă secretă spre mormântul lui Nefertiti

În 2015, Reeves a susținut că imaginile de înaltă rezoluție ale mormântului lui Tutankhamon arătau linii sub suprafețele tencuite ale pereților pictați, sugerând uși neexplorate, deși alți experți au considerat că scanările nu sunt concludente.

Este foarte ușor să respingi asta pur și simplu drept o pură fantezie, dar... am descoperit că decorul peretelui din camera funerară a fost schimbat. Întotdeauna am fost nedumeriți de mormântul lui Tutankhamon din cauza formei sale ciudate. Este foarte mic și nu ceea ce ne-am aștepta de la un rege."

Reeves a lucrat intensiv ca arheolog atât în mormântul lui Tutankhamon, cât și în jurul acestuia.

El va include noile dovezi în viitoarea sa carte, „The Complete Tutankhamun, care va fi publicată de Thames & Hudson la 28 octombrie. Aceasta actualizează o ediție foarte apreciată pe care a publicat-o pentru prima dată în urmă cu 30 de ani.

El susține că studiile recente, inclusiv imagistica termică și analiza creșterii mucegaiului, dau și mai mult greutate teoriei sale.

Departe de faptul că Tutankhamon ar fi fost îngropat în mormântul extins și nefolosit al unei persoane particulare, se pare că a fost un simplu intrus în secțiunea exterioară a unui mormânt regesc semnificativ mai mare... Poate părea o situație neobișnuită, dar, de fapt, aranjamentul este departe de a fi unic."

El evidențiază, de exemplu, exemplul sitului arheologic al orașului antic Tanis, unde au fost descoperite, intacte și uitate, în spatele unei pereți despărțitoare de piatră glisante, decorate în mod echivalent, mormintele faraonilor Psusennes I și Amenemope (din cea de-a 21-a Dinastii a Egiptului -între 1069 și 945 î.Hr.)

"Dovezile pe care le avem până acum sugerează că există o structură artificială care formează peretele nordic și peretele estic al Trezoreriei. Zidul estic al Trezoreriei este probabil piatră naturală care pare să fi fost tăiată sau clădită ca un zid. Există dovezi ale existenței unei structuri artificiale, deși acest lucru nu a părut suficient de concludent pentru unele persoane. Aceasta este întotdeauna o problemă în știință. Dar dacă există o structură, înseamnă că cineva a construit-o, iar în Valea Regilor nu construiești lucruri fără o intenție," George Ballard, un specialist de top în investigații radar și geofizice ale clădirilor și construcțiilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia