Mormântul lui Neko, o aristocrată îngropată cu bijuteriile sale de aur acum 1.800 de ani, descoperit în Grecia

Mormântul lui Neko, o aristocrată îngropată cu bijuteriile sale de aur acum 1.800 de ani, descoperit în Grecia

O echipă de arheologi greci a descoperit, într-un monument funerar roman din insula Sikinos, mormântul aproape intact al unei femei de viţă nobilă, îngropată cu bijuteriile sale din aur, în urmă cu 1.800 de ani, potrivit Reuters.

Numele femeii, conform unei inscripţii funerare, era Neko.

Mormântul, în forma unei cutii, a fost descoperit intact în cripta din Episkopi, un monument funerar din perioada romană, transformat ulterior în biserică şi mănăstire bizantine.

În mormânt au fost descoperite brăţări, inele, un colier lung, o cataramă pe care este încrustată figura unei femei - toate din aur -, vaze din metal şi sticlă, precum şi fragmente din îmbrăcămintea femeii.

Cripta aflată într-o stare bună de conservare de pe mica insulă, aparţinând Cicladelor, situate la sud-est de Atena, a fost cel mai probabil construită pentru a adăposti mormântul, spun arheologii.

''Am fost surprinzători de norocoşi'', a declarat luni, pentru Reuters, Dimitris Athanassoulis, directorul Eforatului Antichităţilor din Ciclade. ''Acesta este mausoleul lui Neko''.

''Este o descoperire rară. Unul dintre cele mai impresionante monumente din regiunea Mării Egee are o identitate. Ştim acum cine este persoana pentru care a fost construită clădirea, avem rămăşiţele ei, numele ei.''

În ciuda atacurilor hoţilor de morminte din trecut şi a schimbării destinaţiei clădirii de-a lungul secolelor, mormântul lui Neko a fost descoperit intact deoarece era ascuns într-un unghi mai puţin vizibil între două ziduri aflate la subsolul clădirii, a mai spus Athanassoulis.

Acesta a mai precizat că Neko avea legături de rudenie în insulă, dar nu se ştie cu siguranţă dacă provenea chiar din Sikinos.

''Acum încercăm să aflăm mai multe despre ea'', a spus acesta. ''Suntem încă la început''.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

4 VIDEO Dan Barna, atacuri în rafală: Cuvântul care îl definește pe Cioloș e „Sistem”

5 Priviți, lui Dan Vîlceanu i-au dat „carne” pe buletinele de vot!