Moscova recurge la o soluție navală, de avarie, după ce forțele armate ale Ucrainei au atacat cu drone podul Crimeei

Moscova recurge la o soluție navală, de avarie, după ce forțele armate ale Ucrainei au atacat cu drone podul Crimeei

Un atac cu drone marine al Ucrainei asupra podului Crimeei din Rusia în iulie a "răsturnat" operațiunile navale și a forțat Moscova să recurgă la feriboturi pentru a transporta armamentul, a declarat șeful principalei agenții de informații a Ucrainei, conform Yahoo News care citează Reuters.

Vasyl Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei. Foto:Pravda.com

Vasyl Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a spus că al doilea dintre cele două atacuri majore din august a perturbat serios operațiunile pe podul de 19 km (12 mile), cel mai lung din Europa, și a afectat ideea de invincibilitate rusă.

"Am răsturnat practic filosofia operațiunilor navale", a spus Maliuk în prima parte a unei serii de documentare televizate intitulate "SBU, Operațiunile Speciale ale Victoriei". "Am distrus mitul invincibilității rusești. Țara este o făcătură. Podul este condamnat. Mai multe surprize ne așteaptă și nu doar la podul Crimeii."

Maliuk a descris cum atacul, avizat de președintele Volodymyr Zelenski a implicat cinci drone maritime "Sea Baby" - controlate de la distanță de la Kiev, la 1000 km (600 de mile) la nord. Secvențele video au arătat o explozie incendiară pe pod și tehnicieni sărbătorind rezultatul într-o sală de control.

Soluție de compromis pentru forțele armate ruse

Documentarul a relevat că rapoartele depuse de agenți au arătat că șase dintre cele opt structuri de suport au fost distruse și două au fost avariate, iar forțele ruse au trecut la folosirea feriboturilor pentru a-și aproviziona trupele cu arme.

Rusia a declarat că atacul din iulie a ucis două persoane pe podul care leagă peninsula Crimeea de teritoriul rus prin cale ferată și rută. De atunci, traficul funcționează pe pod, deși oficialii ruși spun că lucrările de reparații continuă. Podul a fost finalizat cu mare fast în 2018, patru ani după ce Moscova a anexat peninsula, proclamând-o teritoriu rus pentru totdeauna

Atacul asupra podului este una dintre numeroasele acțiuni ofensive ucrainene din Marea Neagră, inclusiv un atac cu rachetă asupra sediului Flotei Mării Negre din Sevastopol în septembrie.

Zelenski a declarat luna aceasta că Ucraina a preluat inițiativa Rusiei în Marea Neagră și, datorită folosirii dronelor navale, a forțat flota navală și navele de război ale Rusiei să se retragă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat