Moştenirea genetică ne influenţează modul în care ne bronzăm, dar şi riscul de cancer de piele (studiu)

Moştenirea genetică ne influenţează modul în care ne bronzăm, dar şi riscul de cancer de piele (studiu)

O echipă de oameni de ştiinţă a descoperit, în urma unui studiu realizat în Marea Britanie, de ce unele persoane cu pielea deschisă la culoare suferă arsuri solare în timp ce altele, care au aceeaşi nuanţă a tenului, se bronzează. În spatele acestui fenomen s-ar afla anumite gene, identificate de cercetători, după cum relatează AFP.

''Dacă pielea unei persoane răspunde la expunerea la soare prin bronzare sau prin arsuri solare (este un fenomen) determinat, cel puţin parţial, de variaţiile din anumite regiuni genomice (''loci'')'', se arată într-un comunicat emis de cercetători.

Studiul publicat marţi în Nature Communications are o relevanţă deosebită pentru cercetarea cancerului. Acesta demonstrează că moştenirea genetică favorizează arsurile solare şi amplifică riscul de a dezvolta melanom.

Grupul de populaţie inclus în studiu - persoane cu pielea albă, rezidente în Marea Britanie - sunt cele mai afectate de cancerul de piele, "cel mai frecvent tip de cancer" din această ţară.

În urma analizei datelor prelevate de la peste 121.000 de persoane înregistrate în baza de date britanică Biobank, geneticienii au stabilit la 20 numărul regiunilor genomice cunoscute pentru amplificarea riscului de apariţie a arsurilor solare şi melanomului.

''Acest studiu identifică noi regiuni genetice relevante susceptibile de influenţarea riscului de apariţie a cancerului de piele'', a explicat pentru AFP specialistul în genetică Mario Falchi de la King's College din Londra, unul dintre autorii cercetării.

Sunt necesare, însă, investigaţii suplimentare înainte de efectuarea studiilor clinice, a precizat Falchi.

Pentru publicul larg, aceste concluzii reamintesc un fapt evident: cu cât o persoană prezintă o tendinţă mai mare de a se arde rapid la soare cu atât trebuie să îşi protejeze mai bine pielea de efectele razelor.

"Oamenii au tendinţa să uite că arsurile solare sunt cu adevărat periculoase (...) Sperăm că ştiind că există o legătură genetică între arsuri şi cancerul de piele îi poate încuraja să ducă o viaţă sănătoasă", fără expunere excesivă, a subliniat el.

Fără nicio surpriză, cea mai mare frecvenţă a genelor ce determină un risc ridicat de cancer de piele a fost observată la persoanele roşcate, notează sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /