Muhuleț: Dacă un alegător încearcă să voteze de două ori, se va întâlni mai întâi cu polițiștii

Muhuleț: Dacă un alegător încearcă să voteze de două ori, se va întâlni mai întâi cu polițiștii

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a prezentat, marți, Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, care va funcționa și la centrul operativ de comandă de la MAI, iar toate tentativele de vot ilegal vor fi semnalate polițiștilor, care vor lua măsuri.

Aplicația va fi funcțională în secțiile de votare de pe o tabletă utilizată de un operator de calculator, care va scana CNP alegătorului și va verifica dacă acesta a mai votat sau nu.

"Pe baza unei convenții între AEP, STS și MAI, se va instala o extensie a sistemului la centrul operativ de comandă de la MAI și toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluență mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în țară va lua măsurile care se impun. Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătură cu secția de votare de unde a venit mesajul respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal", a spus Muhuleț într-o conferință de presă.

El a precizat că riscul ca sistemul informatic să se blocheze în integralitatea lui "nu există".

"Riscul să pice comunicația într-o școală sau într-o localitate poate exista, însă fiecare tabletă are o cartelă GSM care funcționează în 3G de la operatorii de telefonie mobilă din țară și acestea au fost instalate de STS în funcție de puterea releelor pe care le au în diferite zone fiecare dintre acești operatorii. În școli există internet wireless (...). Printr-o verificare a locațiilor făcute de STS, au fost indexate toate rețelele de internet wi-fi existente la nivelul școlilor. Acolo unde nu există wi-fi, au fost instalate routere, echipamente de comunicații specifice. Practic, dacă internetul de pe cartelă pică, se trece automat pe wi-fi existent în locația respectivă", a explicat Muhuleț.

Vicepreședintele AEP a menționat că există o rezervă de tablete și de operatori: "Există peste numărul de 18.616 de operatori încă 20% aflați în rezervă care se vor afla la sediile birourilor electorale de circumscripție în fiecare localitate pentru a interveni în astfel de cazuri sau în cazuri de forță majoră".

El a precizat că într-o secție de votare, "de principiu, este o singură tabletă". "În cazul în care vom constata că pe un anumit flux orar se prezintă un număr mare de alegători, se face coadă acolo, avem posibilitatea să trimitem și o a doua tabletă la secția respectivă. Dacă se strică, există o rezervă de 20% de astfel de tablete, care pot fi folosite în funcție de necesități", a susținut vicepreședintele AEP, care a adăugat că timpul de procesare a datelor se scade cu o treime.

Campania electorală pentru alegerile locale se va încheia pe 4 iunie.

Pe 5 iunie, românii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege primarii, consilierii locali și județeni. Votarea începe la ora 7,00 și se încheie la ora 21,00.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 Avocata reținută pentru relații „speciale” cu interlopii, pusă sub control judiciar

3 Ce culoare trebuie să porți, în funcție de zodie, pentru a avea noroc

4 Începe să se confirme scenariul lichidării lui Lukașenko?

5 VIDEO E tare judecătoarea asta din Columbia!