Muntenegru: Preşedintele Milo Djukanovic l-a desemnat premier pe liderul opoziţiei pro-sârbe, Zdravko Krivokapic

Muntenegru: Preşedintele Milo Djukanovic l-a desemnat premier pe liderul opoziţiei pro-sârbe, Zdravko Krivokapic

Preşedintele socialist al Muntenegrului, Milo Djukanovic, l-a desemnat joi să formeze noul guvern pe Zdravko Krivokapic, liderul unei alianţe de opoziţie pro-sârbe susţinută de Biserica Ortodoxă Sârbă, sfârşind astfel trei decenii de guvernare a socialiştilor, relatează Reuters.

Alianţa pro-sârbă ''Pentru Viitorul Muntenegrului'', formată în special din partide naţionaliste sârbe, împreună cu alianţa de centru-dreapta ''Pacea este Naţiunea Noastră'', plus încă o alianţă, condusă de formaţiunea ecologistă Acţiunea Reformă Unită (URA), au obţinut împreună la alegerile din 30 august o majoritate fragilă de 41 din cele 81 de mandate parlamentare.

Aceste trei alianţe au convenit între timp să formeze guvernul, trimiţând în opoziţie formaţiunea pro-occidentală a preşedintelui Milo Djukanovic, Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), care a obţinut la acest scrutin cel mai slab scor electoral de la declararea independenţei, rezultat pus de analişti pe seama saturaţiei alegătorilor faţă de un guvern acuzat de corupţie şi de acaparare a resurselor statului.

O altă explicaţie a înfrângerii formaţiunii DPS est legea asupra libertăţii religioase care a declanşat o controversă cu Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), întrucât deschide calea trecerii în proprietatea statului a sute de biserici şi mănăstiri ale SPC. Circa 30% dintre locuitorii Muntenegrului se declară sârbi şi dezbaterea în jurul identităţii naţionale este foarte sensibilă.

După ce s-a întâlnit cu liderii coaliţiei propuse, Djukanovic a anunţat că-l desemnează premier pe Zdravko Krivokapic, liderul alianţei ''Pentru Viitorul Muntenegrului''. ''Aceasta dovedeşte maturitatea societăţii noastre (...) Muntenegru este recunoscut drept un factor esenţial pentru stabilitatea regională'', a declarat preşedintele, promiţând că noul guvern va menţine cursul reformelor şi va promova investiţiile în această mică ţară cu 620.000 de locuitori, membră a NATO şi candidată pentru aderarea la UE.

La rândul ei, alianţa ''Pentru Viitorul Muntenegrului'' a asigurat că ţara va rămâne în NATO şi va continua procesul de aderare la UE. După discuţiile cu preşedintele Djukanovic, Krivokapic a declarat că discuţiile cu acesta ''au fost un semn al îmbunătăţirii culturii politice'' şi a precizat că până pe 8 noiembrie coaliţia formată va trimite parlamentului componenţa noului Cabinet. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”