Muraru despre condamnarea lui Ficior: Justiția a făcut dreptate în numele oamenilor care au murit la Periprava

Muraru despre condamnarea lui Ficior: Justiția a făcut dreptate în numele oamenilor care au murit la Periprava

Andrei Muraru, fost președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în prezent consilier prezidențial, a declarat miercuri că, prin condamnarea torționarului Ioan Ficior la 20 de ani de închisoare, justiția a făcut dreptate în numele celor peste 100 de oameni care au murit în Colonia de muncă Periprava.

"Hotărârea de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție este în primul rând un act care face dreptate victimelor. Justiția a făcut astăzi dreptate în numele victimelor, în numele celor peste 100 de oameni care au murit la Periprava în timpul când conducerea coloniei de muncă era asigurată de Ioan Ficior și evident în numele celor care au supraviețuit, dintre care foarte puțini au mai ajuns să îl mai vadă pe Ficior în sala de judecată. Este o decizie care reabilitează victimele, care restaurează demnitatea victimelor și, din acest punct de vedere, hotărârea Curții Supreme este una istorică", a spus Andrei Muraru, prezent miercuri în instanță la citirea sentinței de condamnare a lui Ioan Ficior .

Andrei Muraru a afirmat că decizia magistraților arată justețea campaniei Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, pornită în anul 2013 cu titlul "Dosarul torționarilor", care a urmărit aducerea în fața justiției a celor care se fac vinovați de crime împotriva umanității.

El a explicat că, din lista inițială de 35 de nume de torționari prezentată de IICCMER, au fost trimiși în judecată și condamnați doar Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior, în cazul lui Florian Cormoș a fost încetat procesul penal de către procurori, un altul a decedat în timpul cercetărilor, iar pentru ceilalți ar trebui întrebată actuala conducere a Institutului.

Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost condamnat definitiv miercuri de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității. Ficior a fost degradat militar și trebuie să plătească, în solidar cu statul român reprezentat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor și Adminstrația Națională a Penitenciarelor, suma totală de 310.000 euro daune morale către opt părți civile din dosar.

Un alt torționar, Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv pe 10 februarie 2016 la 20 de ani de închisoare.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...