Muraru despre condamnarea lui Ficior: Justiția a făcut dreptate în numele oamenilor care au murit la Periprava

Muraru despre condamnarea lui Ficior: Justiția a făcut dreptate în numele oamenilor care au murit la Periprava

Andrei Muraru, fost președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în prezent consilier prezidențial, a declarat miercuri că, prin condamnarea torționarului Ioan Ficior la 20 de ani de închisoare, justiția a făcut dreptate în numele celor peste 100 de oameni care au murit în Colonia de muncă Periprava.

"Hotărârea de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție este în primul rând un act care face dreptate victimelor. Justiția a făcut astăzi dreptate în numele victimelor, în numele celor peste 100 de oameni care au murit la Periprava în timpul când conducerea coloniei de muncă era asigurată de Ioan Ficior și evident în numele celor care au supraviețuit, dintre care foarte puțini au mai ajuns să îl mai vadă pe Ficior în sala de judecată. Este o decizie care reabilitează victimele, care restaurează demnitatea victimelor și, din acest punct de vedere, hotărârea Curții Supreme este una istorică", a spus Andrei Muraru, prezent miercuri în instanță la citirea sentinței de condamnare a lui Ioan Ficior .

Andrei Muraru a afirmat că decizia magistraților arată justețea campaniei Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, pornită în anul 2013 cu titlul "Dosarul torționarilor", care a urmărit aducerea în fața justiției a celor care se fac vinovați de crime împotriva umanității.

El a explicat că, din lista inițială de 35 de nume de torționari prezentată de IICCMER, au fost trimiși în judecată și condamnați doar Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior, în cazul lui Florian Cormoș a fost încetat procesul penal de către procurori, un altul a decedat în timpul cercetărilor, iar pentru ceilalți ar trebui întrebată actuala conducere a Institutului.

Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost condamnat definitiv miercuri de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității. Ficior a fost degradat militar și trebuie să plătească, în solidar cu statul român reprezentat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor și Adminstrația Națională a Penitenciarelor, suma totală de 310.000 euro daune morale către opt părți civile din dosar.

Un alt torționar, Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv pe 10 februarie 2016 la 20 de ani de închisoare.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

3 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

4 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

5 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...