Mureș: Jurnalistul reținut de DNA era în termenul de încercare după o condamnare pentru șantaj și voia să candideze

Mureș: Jurnalistul reținut de DNA era în termenul de încercare după o condamnare pentru șantaj și voia să candideze

Jurnalistul Tănasă Julien, împotriva căruia procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus începerea urmăririi penale pentru șantaj, dispunând reținerea sa, era în termenul de 7 ani de încercare după o condamnare pentru șantaj și voia să candideze la Primăria Sântana de Mureș.

În data de 05.07.2012, Judecătoria Târgu Mureș l-a condamnat pe Tănasă Julien la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj împotriva unui bărbat din Gheorgheni, județul Harghita.

În același dosar, împotriva acestuia a fost dictată și o pedeapsă de 9 luni închisoare, pentru săvârșirea, la data de 02.06.2009, a infracțiunii de uz de fals, dar aceasta a fost contopită și s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare. Potrivit portalului instanței, Judecătoria Târgu Mureș a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de încercare de 7 ani.

În data de 1.10.2013, Curtea de Apel Târgu Mureș a respins ca nefondat recursul declarat de Tănasă Julien împotriva sentinței penale nr. 762 din data de 5.07.2012 a Judecătoriei Târgu Mureș.

Înainte de a fi reținut de procurorii DNA, Tănasă Julien a adunat semnături pentru a-și depune candidatura pentru fotoliul de primar al comunei Sântana de Mureș și și-a anunțat intenția de a candida prin publicația periodică pe care o deținea.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA—Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11 aprilie 2016, a suspectului Tănasă Julien, jurnalist, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj. 

Potrivit documentului, în cursul lunii martie 2016, unui viitor candidat la primăria unei comune din județul Mureș (denunțător în cauză), i s-a propus, printr-un intermediar, ajutorul unui jurnalist pentru a câștiga alegerile locale din anul în curs, lucru cu care viitorul candidat a fost de acord.

Comunicatul DNA precizează că, la data de 24 martie 2016, într-un restaurant din Luduș, denunțătorul s-a întâlnit cu suspectul Tănasă Julien pe care l-a recunoscut ca fiind același jurnalist care, în urmă cu 4 ani, l-a denigrat în publicația sa, avantajându-l și favorizându-l pe contracandidatul său să câștige acele alegeri.

Cu ocazia acelei întâlniri, potrivit comunicatului, suspectul i-a dat de înțeles candidatului că, pentru ajutorul dat atunci contracandidatului său ar fi primit bani, însă nu a precizat ce sumă primise de la persoana respectivă.

'În același context, pentru a-i face același serviciu, suspectul Tănasă Julien i-a cerut denunțătorului suma totală de 3.500 euro, asigurându-l totodată că va câștiga fără dubiu alegerile cu ajutorul acțiunilor sale pe care le va îndrepta împotriva celui pe care-l ajutase să devină primar în urmă cu 4 ani. În continuare, suspectul Tănasă Julien i-a mai spus denunțătorului că, în urmă cu 4 ani, procedase în aceeași manieră și cu alți candidați la funcțiile de primar din alte trei comune. Ulterior, la începutul lunii aprilie 2016, jurnalistul i-a transmis denunțătorului că, în cazul în care nu îi va aduce suma de bani, redusă în urma negocierilor la 2.500 euro, va stabili o înțelegere cu contracandidatul său și va avea grijă din nou ca acesta să câștige alegerile locale. De asemenea, denunțătorul urma să fie denigrat din nou în publicația electorală ce urma a fi difuzată în comuna respectivă, prin prezentarea unor fapte neadevărate, ori a unora adevărate, dar cu caracter compromițător', se arată în comunicat.

DNA a subliniat că, la data de 11 aprilie 2016, în condițiile stabilite la întâlnirile anterioare, denunțătorul i-a remis suspectului Tănasă Julien suma de 2.500 euro pretinsă, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suspectul Tănasă Julien urmează să fie prezentat Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

AGERPRES/(AS — autor: Dorina Matiș, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …