NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Galaxia spirală barată NGC 2500 din constelația Lynx, observată de Hubble

Descoperită de astronomul britanic William Herschel în urmă cu peste două secole, galaxia NGC 2500 se află la aproximativ 30 de milioane de ani lumină distanță, în constelația boreală Lynx. Așa cum se poate observa din această fotografie, obținută prin intermediul Telescopului Spațial Hubble, NGC 2500 este un tip particular de galaxie spiralată, o spirală barată, ale cărei brațe se formează dintr-un nucleu strălucitor și alungit.

Sursa foto: www.nasa.gov

Galaxiile spirale barate sunt mai comune decât se credea. Aproximativ două treimi dintre toate galaxiile spirale — inclusiv Calea Lactee — prezintă astfel de "bare" care taie centrul galactic în linii drepte. Astfel de structuri cosmice au rolul de creșe stelare.

În galaxia NGC 2500 se aprind încă noi stele, deși acest proces se desfășoară neuniform. Partea superioară a galaxiei, unde brațele spiralate sunt mai bine definite, conține mai multe zone în care se aprind noi stele decât partea inferioară, după cum se poate observa din fotografie.

Există și câteva similarități între NGC 2500 și galaxia noastră. Împreună cu Andromeda, Triangulum și alte câteva galaxii mai mici, Calea Lactee face parte din Grupul Local de galaxii — un roi de 50 de galaxii care interacționează gravitațional unele cu altele. NGC 2500 formează un grup similar cu unele galaxii din apropierea ei relativă, printre care NGC 2541, NGC 2552, NGC 2537 și strălucitoarea galaxie spirală, asemănătoare Andromedei, NGC 2481. Acest roi galactic poartă denumirea Grupul NGC 2841.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului Bucu…

2 Ani la rând au scos 9.500 de euro zilnic cash din bancă / Ajunseseră să dicteze ziarelor ce să scrie

3 Un imbecil

4 ULTIMA ORĂ Curtea de Apel a decis redeschiderea dosarului 10 august!

5 FOTO Larisa Iordache și iluzia optică