NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Miranda, luna lui Uranus, fotografiată în 1986 de sonda Voyager 2

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Miranda, luna lui Uranus, fotografiată în 1986 de sonda Voyager 2

Această imagine a satelitului Miranda, una dintre lunile planetei gazoase înghețate Uranus, este rezultatul unui mozaic de fotografii obținute la 24 ianuarie 1986 de sonda Voyager 2, sondă care este pe cale să părăsească heliosfera călătorind cu 55.000 km/h., conform NASA.

Sursa foto: nasa.gov

Lansată la 20 august 1977, Voyager 2 a trecut la 81.500 de kilometri de straturile superioare ale atmosferei lui Uranus la 24 ianuarie 1986. Fotografiile transmise de sondă prezintă detalii ale suprafețelor complexe din punct de vedere geologic ale celor 5 sateliți principali ai lui Uranus — Titania, Oberon, Ariel, Umbriel și Miranda. De asemenea, camera lui Voyager 2 a observat în premieră și 10 luni necunoscute în prealabil ale giganticei planete de gheață. Instrumentele sondei au analizat și sistemul de inele al lui Uranus, identificând detalii de finețe ale inelelor cunoscute și descoperind și două inele a căror existență era necunoscută.

Cu un diametru de doar 480 de kilometri, Miranda este cea mai mică dintre cele 5 luni majore ale lui Uranus dar și cea mai apropiată de planeta de gheață.

Pentru a obține această fotografie, ce prezintă remarcabile detalii geologice, au fost combinate 9 fotografii obținute în 1986 de Voyager 2.

Suprafața lui Miranda este formată din două tipuri diferite de teren. O scoarță veche, cu numeroase cratere și cu un indice de reflexie relativ uniform și respectiv un teren relativ tânăr și complex, caracterizat de seturi de benzi închise și mai deschise la culoare, creste abrupte și prăpăstii

.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro