NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Misterioasa pată întunecată de pe Jupiter - replica naturii la "Noaptea înstelată" a lui Van Gogh

O misterioasă pată întunecată din atmosfera giganticei planete gazoase Jupiter apare în această fotografie, realizată la 2 februarie de sonda Juno, putând fi considerată o veritabilă operă de artă a naturii care parcă oferă o replică la celebra pânză "Noaptea înstelată" de Van Gogh.

Sursa foto: www.nasa.gov

Această pată a fost observată și de pe Pământ, dar oamenii de știință nu și-au putut da seama cu precizie ce este, însă fotografia realizată de Juno demonstrează că este vorba despre o furtună puternică. Sonda Juno examinează planeta Jupiter de la o distanță mai mică decât orice altă sondă și astfel fotografiile pe care le realizează conțin detalii pe care alte instrumente nu le-au putut observa.

Această fotografie a fost realizată în timpul celui de-al patrulea survol al uriașei planete, de la distanța de 14.500 de kilometri, deasupra denșilor nori jovieni. NASA descrie această pată întunecată drept o "galaxie de furtuni". Fotografia a fost retușată de amatorul de astronomie Roman Tkachenko, care i-a accentuat culorile și i-a scos în evidență anumite detalii. La sud de pata întunecată se află o altă furtună, de formă ovală, ce adună nori albi strălucitori într-un vârtej ce amintește de o galaxie spiralată, conform NASA.

Juno tocmai a încheiat, luni, cel de-al cincilea survol la mică distanță a uriașei planete. Datele și imaginile obținute cu această ocazie vor fi prelucrate și prezentate publicului. Următorul survol va avea loc la 19 mai.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

4 Iese la iveală adevărul despre „virusul creat în laborator”! / Virusul Wuhan este hiper agresiv. Cercetătorii ch…

5 PSD, adevăratul virus care-a lovit România! Teodorovici propune suspendarea președintelui Iohannis, ales recen…

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul