NASA a realizat fotografii inedite cu undele de şoc produse de două avioane supersonice

Agenţia Spaţială Americană (NASA) a realizat fotografii inedite care surprind undele de şoc produse de două avioane supersonice, în cadrul cercetărilor sale referitoare la aparatele de zbor capabile să depăşească bariera sunetului fără să creeze ''boom sonic'', informează sâmbătă AFP.

După ce avionul depăşeşte viteza sunetului (circa 1.225 km/h), se creează unde de şoc. Presiunea aerului se modifică brusc şi se produce un fenomen sonor caracteristic, cunoscut sub denumirea de ''boom sonic''.

Două avioane supersonice T-38, care au decolat de la Centrul de Zbor ''Neil A. Armstrong'', un departament de cercetări situat în deşertul Mojave din California, au zburat la o distanţă de doar nouă metri unul de celălalt.

Un al treilea avion a avut misiunea de a fotografia, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generaţie, undele de şoc create de cele două supersonice, care au depăşit aproape în acelaşi timp viteza sunetului, a explicat NASA, agenţia spaţială difuzând la 5 martie imaginile realizate în decembrie, potrivit unui purtător de cuvânt.

În cazul avioanelor poziţionate unul în spatele celuilalt, cu un mic decalaj, ''undele de şoc au o formă diferită'', a explicat, într-un articol publicat pe site-ul NASA, Neal Smith, din cadrul AerospaceComputing Inc, o societate de inginerie care colaborează cu agenţia americană. ''Informaţiile obţinute ne-au ajutat într-adevăr să înţelegem mai bine felul în care interacţionează aceste unde de şoc''.

''Boom-ul sonic'' provoacă mai multe inconveniente: nu doar că sperie persoanele aflate la sol, dar poate cauza pagube, cum ar fi spargerea ferestrelor.

Faptul că a fost posibilă realizarea unor imagini atât de detaliate ale undelor de şoc este un element ''crucial'' pentru avionul X-59 în curs de construcţie la NASA, a explicat agenţia americană. Acest vehicul de zbor supersonic experimental va depăşi viteza sunetului producând ca efect sonor un simplu huruit.

O astfel de realizare ar putea duce la relaxarea restricţiilor de zbor şi la revenirea avioanelor supersonice comerciale, o premieră după retragerea Concorde în 2003. Unele state şi oraşe au interzis avionului supersonic de linie franco-britanic să le tranziteze spaţiul aerian în special din cauza disconfortului creat de boom-ul supersonic.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ion Iliescu, declarație criminală despre Revoluție: Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați

2 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

4 Androneasca, la pușcărie! „Dă-l în morții lui! Futu-i gâtu’ mă-sii!”. Stenograme DNA / Cum l-a executat Mafia P…

5 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb