NASA finanţează un studiu de fezabilitate pentru construcţia unui radiotelescop pe partea nevăzută a Lunii

NASA finanţează un studiu de fezabilitate pentru construcţia unui radiotelescop pe partea nevăzută a Lunii

NASA a decis să finanţeze un studiu de fezabilitate pentru proiectul de construcţie a unui radiotelescop în interiorul unui crater de pe partea nevăzută a Lunii, informează marţi Live Science.

Partea nevăzută a Lunii este emisfera acestui satelit care este permanent cu "spatele" la Pământ şi astfel oferă o perspectivă extrem de ofertantă asupra cosmosului, ferită de interferenţele radio provenite de la Pământ şi neafectată de atmosfera densă terestră care influenţează capacitatea de detecţie a telescoapelor terestre.

Noul radiotelescop, ce va funcţiona pe unde ultra-lungi (10 - 50m), va fi numit "Lunar Crater Radio Telescope" (LCRT) şi va avea nişte avantaje "incredibile" prin comparaţie cu radiotelescoapele terestre, conform cercetătorului care a avansat această propunere, Saptarshi Bandyopadhyay, specialist în robotică de la NASA's Jet Propulsion Laboratory.

Astfel, NASA a decis să acorde suma de 125.000 de dolari, în cadrul programului său de susţinere a conceptelor inovative (NASA's Innovative Advanced Concepts Program), pentru desfăşurarea unui studiu de fezabilitate privind acest telescop, conform lui Bandyopadhyay.

Radiotelescopul, conceput ca o reţea sau o plasă de sârmă, va fi instalat într-un crater cu diametrul de 3 până la 5 kilometri, pe faţa nevăzută a Lunii. Plasa de sârmă ce va reprezenta "farfuria" acestui radiotelescop va avea diametrul de 1 km şi va fi întinsă în crater de rovere DuAxel - roboţi concepuţi de NASA pentru a se putea deplasa şi în plan vertical, conform propunerii.

Pentru că propunerea prevede instalarea sa pe faţa nevăzută a Lunii, acest radiotelescop va fi ferit de interferenţele radio provenite de la Pământ, de la sateliţi şi chiar de la Soare, pe perioada nopţilor selenare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!