NASA: Sonda Juno, foarte aproape de Jupiter și cu toate instrumentele de observare activate

NASA: Sonda Juno, foarte aproape de Jupiter și cu toate instrumentele de observare activate

Sonda Juno a Agenției Spațiale americane (NASA) s-a apropiat sâmbătă, la 13.44 GMT, la 4.200 de km de Jupiter, fiind pentru prima dată când o sondă spațială ajunge atât de aproape de cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, scriu DPA și arstechnica.com.

Juno, care a realizat deja primul zbor orbital complet în jurul planetei, a început să transmită fotografii și date captate din această zonă aflată în apropierea lui Jupiter. Distanța la care se află Juno de Jupiter este mai mică decât cea dintre New York și Los Angeles. În câteva zile datele se vor afla la Jet Propulsion Laboratory al NASA, dar va dura mai mult până ce oamenii de știință vor înțelege datele respective, potrivit unui comunicat al NASA, citat de DPA. În următoarele săptămâni urmează să fie date publicității fotografii captate de Juno din acest prim zbor orbital complet, care a început la 4 iulie.

A fost pentru prima dată când Juno a avut activate toate instrumentele științifice de observare aflate la bordul său, indică NASA.

''Primele date arată că totul a funcționat exact cum a fost stabilit'', a spus Rick Nybakken, coordonator al proiectului Juno în cadrul Jet Propulsion Laboratory.

''În prezent ne aflăm pe o orbită pe care nimeni nu a mai fost anterior, iar imaginile transmise ne oferă o perspectivă cu totul nouă a acestei planete gigantice gazoase'', a spus Scott Bolton, șeful echipei care se ocupă de coordonarea misiunii Juno a NASA. Sonda va realiza încă 35 de încercuiri ale planetei Jupiter până la încheierea programată a misiunii în februarie 2018.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...