NATO: Preşedintele finlandez, convins că obiecţiile Turciei vor fi depăşite

NATO: Preşedintele finlandez, convins că obiecţiile Turciei vor fi depăşite

Finlanda şi Suedia ar trebui să fie capabile să ajungă la un acord cu Turcia cu privire la obiecţiile Ankarei faţă de o aderare a celor două ţări nordice la NATO, a susţinut marţi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, potrivit Reuters.

Turcia a provocat luni surprinderea a numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO.

''Declaraţiile din Turcia s-au schimbat foarte rapid şi au devenit mai dure în ultimele zile'', a spus Sauli Niinisto într-un discurs în plenul parlamentului suedez. ''Dar sunt sigur că, cu ajutorul discuţiilor constructive, vom rezolva situaţia'', a subliniat el.

Şeful statului finlandez a adăugat că a discutat telefonic cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în urmă cu o lună şi că mesajul de atunci a fost unul de sprijin pentru intrarea Finlandei şi a Suediei în Alianţă.

''Însă în ultima săptămână el (Erdogan) a spus că 'nu e favorabil'. Aceasta înseamnă că trebuie să continuăm discuţiile. Sunt optimist'', a insistat Niinisto.

Ankara consideră că Suedia şi Finlanda adăpostesc indivizi despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi cu susţinători ai imamului Fethullah
Gulen, acuzat de Turcia de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

Sâmbătă, ministrul de externe suedez Ann Linde a declarat, înaintea reuniunii ministeriale informale a NATO de la Berlin, că Suedia, la fel ca restul Uniunii Europene, consideră PKK drept organizaţie teroristă.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, preşedintele Erdogan a spus că Turcia se va opune cererilor de aderare la NATO din partea ţărilor care au impus sancţiuni Ankarei. Suedia şi Finlanda au introdus un embargou asupra exporturilor de arme către Ankara după incursiunea militară turcă în Siria, din 2019. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Asta e din ciclul / Judecați voi...

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie