NATO: Turcia cere Rusiei să renunţe la pretenţiile sale ''unilaterale''

NATO: Turcia cere Rusiei să renunţe la pretenţiile sale ''unilaterale''

Turcia a cerut luni Rusiei să renunţe la pretenţiile sale "unilaterale" şi să aibă o abordare mai constructivă pentru a ieşi din impasul în care se află cu puterile occidentale şi NATO în privinţa Ucrainei, transmite AFP.

"Pentru ca o propunere să fie acceptată, ea trebuie să fie acceptabilă pentru cele două părţi", a declarat ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, în contextul în care Consiliul NATO-Rusia - organism de consultări între cele două părţi, creat în 2002 - s-ar putea reuni la 12 ianuarie.

Rusia şi NATO "trebuie să se aşeze la masă cu propuneri pe care cele două părţi să le poată accepta (...) O abordare unilaterală şi constrângătoare nu va fi acceptabilă, indiferent din ce parte vine ea", a avertizat Cavusoglu - a cărui ţară este membră a NATO -, apreciind că problema ucraineană nu este "unilaterală".

La 17 decembrie, Rusia şi-a prezentat propunerile menite să limiteze drastic influenţa americană şi a NATO în vecinătatea sa, într-un moment în care Moscova este acuzată că pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei, ţară vecină cu care se află în conflict din 2014.

Cele două texte prezentate, unul privind NATO şi altul referitor la SUA, prevăd interzicerea oricărei extinderi a alianţei militare - în special către Ucraina - şi înfiinţarea oricăror baze militare americane în această ţară din fostul spaţiu fost sovietic.

Uniunea Europeană şi NATO şi-au reafirmat joi sprijinul faţă de Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică nu a încetat în ultimii şapte ani să denunţe anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi să ceară respectarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei, afectată de un conflict cu separatiştii proruşi în estul ţării.

Rusia şi tabăra occidentală se acuză reciproc de provocări, consolidându-şi capacităţile militare la frontierele comune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat la începutul lui decembrie folosirea de către armata ucraineană a unor drone militare furnizate de Ankara.

La rândul ei, Turcia şi-a atras criticile NATO după ce a achiziţionat un sistem de apărare rusesc în pofida apartenenţei ţării la alianţa nord-atlantică. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla