Nazare: Deficitul bugetului general consolidat a fost în ianuarie de 0,3% din PIB

Nazare: Deficitul bugetului general consolidat a fost în ianuarie de 0,3% din PIB

Execuţia bugetului general consolidat în luna ianuarie 2021 s-a încheiat cu un deficit de 0,3% din PIB, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la o conferinţă de specialitate.

"Execuţia bugetară va fi publicată azi. Nu este un deficit de 0,5% din PIB. Este într-adevăr un deficit de 0,3% din PIB, dar veţi observa în momentul în care va fi publicată că avem o creştere a veniturilor de 5,9%. Sunt şi lucruri bune în această execuţie şi nu este sensibil diferită de execuţia din ianuarie 2020...Ianuarie este o lună normală, ceea ce evident îmi dă speranţe că suntem în direcţia cea bună", a spus Alexandru Nazare, la dezbaterea "Digitalizarea României, prioritate zero", organizată de DC News Media Group.

Întrebat care sunt instituţiile ce ar trebui digitalizate urgent, el a menţionat Ministerul Finanţelor şi ANAF, precizând că acest proces este absolut necesar.

"E vorba de multă muncă, de concentrare şi de eficienţa echipelor care lucrează pentru fiecare proiect în parte. În momentul acesta, în Ministerul Finanţelor se lucrează la inventarierea acestor proiecte în vederea includerii lor în Planul Naţional de Rezilienţă şi Reformă, împreună cu reformele adiacente. Această analiză include inclusiv o privire asupra modului în care funcţionează instrumentele pe care le avem acum. Multe dintre ele trebuie adaptate. Multe trebuie eficientizate, inclusiv din ce avem acum. Da, e clar că procedurile de administrare fiscală trebuie simplificate, că avem nevoie de noi servicii electronice şi funcţionalităţi, cum ar fi o comunicare online extinsă între contribuabil şi ANAF, depunerile de cereri în format electronic extinse. De asemenea, raportarea, sinteza, asigurarea interoperabilităţii dintre sisteme şi baze de date trebuie să existe. Evident, digitalizarea va însemna şi îmbunătăţirea relaţiei dintre ANAF şi contribuabil, unde ANAF mai are foarte mult de lucru. Acesta va o însemna o simplificare a sarcinilor administrative, economisirea tipului contribuabililor. Acesta înseamnă o primire mai rapidă şi facilă a informaţiilor", a spus Alexandru Nazare.

Execuţia bugetului general consolidat în luna ianuarie 2020 s-a încheiat cu un deficit de 460 milioane lei (0,04% din PIB), conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. În ianuarie 2019, s-a înregistrat un excedent de 700 milioane de lei, respectiv 0,07% din PIB. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Valorile” României / Șpriț de 2 miliarde € la un restaurant de pe malul lacului Herăstrău!

2 Așa o fi?

3 Un asemenea animal ar trebui arestat!

4 Imbecilul ăsta este senator PSD! Dobitocul se laudă că l-a oprit pe Iohannis să-i oblige pe copii să se mastur…

5 Mici tranzacții securiste. Pe stil nou... / Miss România 2003 a cumpărat fosta Armătura Zalău de la Rompetrol