Nazare: Prognoza Comisiei Europene confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun

Nazare: Prognoza Comisiei Europene confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun

Prognoza de vară a Comisiei Europene confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun, dar materializarea estimărilor de creştere depinde de menţinerea echilibrului şi prudenţei în privinţa cheltuielilor publice şi de valorificarea fondurilor europene, afirmă ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

"A fost publicată prognoza de vară a Comisiei Europene şi aduce noi veşti bune pentru ţara noastră. Comisia Europeană a revizuit semnificativ prognoza de creştere economică pentru România în 2021, la 7,4%. Această estimare este cu 2,3 puncte procentuale mai mare faţă de prognoza din primăvară, de 5,1% şi plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, urmată de Irlanda, cu 7,2%. Totodată, estimările Comisiei Europene indică o creştere economică de 4,9% pentru ţara noastră în anul 2022. Aceste prognoze confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun, însă materializarea acestora depinde de menţinerea unei atitudini de echilibru şi prudenţă în privinţa cheltuielilor publice, dar şi de valorificarea fondurilor europene aflate la dispoziţie. Aşadar, ajustarea fiscal bugetară asumată de România presupune în continuare eforturi susţinute de consolidare fiscală", a scris Nazare, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a reiterat solicitările adresate ordonatorilor în cadrul şedinţelor de Guvern să folosească cu maximă eficienţă fondurile europene şi să identifice oportunităţi de a face economii.

"Ajustarea pozitivă a estimărilor de creştere economică nu justifică solicitări de cheltuieli suplimentare", a punctat ministrul.

Economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, după ce în mai se estima un avans de 5,1% anul acesta şi de 4,9% anul viitor, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate miercuri de Comisia Europeană (CE).

Performanţa economiei româneşti a fost solidă în primul trimestru din 2021. PIB-ul a crescut în ritm trimestrial cu 2,8%, sprijinit în principal de consumul privat şi de investiţii. În contrast, exporturile nete au fost semnificativ negative, reflectând cererea externă slabă şi întreruperile din lanţul de aprovizionare, apreciază Executivul comunitar.

Economia României ar urma să crească cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, un nivel mai ridicat decât se estima în primăvară, datorită performanţei mai solide decât se previziona a PIB-ului în primul trimestru din 2021, a semnalat Comisia Europeană.

Încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri a rămas solidă până acum. Consumul privat este aşteptat să rămână extrem de robust, sprijinit de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele afectate sever de pandemie, cum ar fi domeniul artelor spectacolului, divertisment, restaurante şi hoteluri, precum şi de creşterea relativ solidă a salariilor în primele luni ale anului, previzionează Executivul comunitar.

Investiţiile vor rămâne solide în perioada 2021-2022, sprijinite atât de sectorul public cât şi de cel privat. Continua creştere a comenzilor sugerează că activitatea industrială se va extinde în următoarele luni. Exporturile ar urma să se îmbunătăţească în linie cu redresarea principalilor parteneri comerciali ai României, dar contribuţia exporturilor nete la creştere ar urma să rămână negativă în perioada 2021-2022, avertizează CE. Avansul economiei româneşti va continua în 2022, deşi într-un ritm mai lent.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Zguduitor articol...

4 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

5 De citit...