Neamţ: Primul focar de pestă porcină africană din judeţ confirmat într-o gospodărie din Agapia

Neamţ: Primul focar de pestă porcină africană din judeţ confirmat într-o gospodărie din Agapia

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ au confirmat primul caz de pestă porcină africană din acest judeţ, fiind înregistrat într-o gospodărie din localitatea Agapia.

Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA Neamţ, s-a solicitat Instituţiei Prefectului convocarea Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamţ, şedinţă în care vor fi luate, vineri, măsuri în vederea gestionării focarului de boală.

''S-a efectuat anchetă epidemiologică la exploataţia din Agapia, luându-se măsura de împrejmuire cu cordon avertizor cu inscripţia ''pestă porcină africană'' şi, de asemenea, s-a realizat o dezinfecţie riguroasă şi temeinică în focarul de pestă porcină africană'', se arată în comunicatul de presă al DSVSA Neamţ.

Va fi efectuat recensământul exploataţiilor cu porci şi a efectivelor de porci din localităţile limtrofe şi se vor desfăşura activităţi de examinare clinică şi de laborator în direcţia pestei porcine africane.

Totodată s-a dispus interzicerea circulaţiei porcilor, atât între exploataţiile din localităţile aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, cât şi spre aceste exploataţii a efectivelor de porci provenite din alte zone. În acest sens s-au organizat filtre rutiere pentru controlul aplicării acestei măsuri pe toate căile de comunicaţie din localităţile vizate, precum şi pe drumurile de acces dinspre şi către aceste localităţi. AGERPRES / (AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?