News Medical: Acidul folic din alimente reduce mortalitatea prematură din orice cauză

News Medical: Acidul folic din alimente reduce mortalitatea prematură din orice cauză

Un studiu amplu realizat în Statele Unite de către oamenii de știință, de-a lungul a mai multor ani, și publicat în revista Nutrition Research pe 26 aprilie 2023, arată cum aportul zilnic al unei substanțe din alimente, denumită acid folic, este benefic pentru reducerea mortalității din orice cauză și a bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii conduși de Universitatea de științe și tehnologie Huazhong din China au demonstrat că o creștere cu o unitate a aportului de acid folic zilnic a dus la o reducere importantă de 7,1% a mortalității premature din orice cauză, o scădere cu 11,4% a bolilor cardiovasculare și diminuare cu 6,4% a mortalității din cauza cancerului, potrivit News Medical .

Cercetările sugerează că acidul folic poate fi un factor modificabil în prevenirea diabetului. Consumul de foliați din alimente sau suplimente previne, de asemenea, bolile cardiovasculare la populația generală.

În studiul de față, cercetătorii au emis ipoteza că consumul zilnic de acid folic poate avea un efect protector asupra mortalității la pacienții cu disglicemie.

National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) este un studiu de probabilitate complex, în mai multe etape, care monitorizează starea nutrițională și de sănătate a cetățenilor Statelor Unite. Echipa a calculat consumul zilnic de acid folic adăugând aportul zilnic de folat din alimente și suplimente zilnice de acid folic.

Intervievatorii instruiți au colectat date despre aportul de folați din alimente printr-o rechemare a dietei de 24 de ore. Participanții cu prediabet, diabet și rezistență la insulină (IR) au fost urmăriți de către experți.

Printre acestea, 3.356 (1.053 BCV și 672 cancer), 3.796 (1.117 BCV și 854 cancer) și 4.340 (1.286 BCV și 928 cancer) au avut loc printre acești participanți cu diabet, prediabet și, respectiv, IR.

Aproape 21% dintre participanții cu diabet au îndeplinit necesarul zilnic mediu estimat de acid folic, iar 29,42% au consumat suplimente de acid folic. În plus, 27,17% dintre participanții cu prediabet au consumat acid folic zilnic, iar 24,14% au consumat suplimente de acid folic. De asemenea, 29,75% dintre participanții cu IR au consumat acid folic zilnic, iar 20,32% au luat suplimente de acid folic.

Aportul zilnic crescut de folat a fost asociat în mod remarcabil cu niveluri mai ridicate de trigliceride și colesterol la participanții cu rezistență la insulină și niveluri crescute de lipoproteine de înaltă densitate (HDL) la cei cu diabet.

La participanții cu diabet, o creștere cu o unitate a aportului de folat a fost remarcabil legată de o reducere a mortalității de 7,1% a tuturor cauzelor, o scădere cu 11,4% a bolilor cardiovasculare și o reducere cu 6,4% a mortalității prin cancer.

De asemenea, la pacienții cu prediabet, fiecare creștere cu o unitate a aportului de folat a fost asociată cu o reducere a mortalității de 3,6% a tuturor cauzelor, o scădere cu 7,8% a bolilor cardiovasculare și o reducere cu 3,6% a mortalității prin cancer.

Participanții care au consumat suplimente cu acid folic au raportat o mortalitate semnificativ mai scăzută de toate cauzele și de BCV în rândul celor cu diabet zaharat, o mortalitate semnificativ mai mică de cancer și de toate cauzele la pacienții cu prediabet și o mortalitate mai mică din toate cauzele în rândul pacienților rezistenți la insulină.

Printre alimentele care conțin acid folic menționăm: verdețuri, sparanghel, broccoli, citrice, fasolea, mazărea, lintea, avocado, bame, varză de Bruxelles, semințe, nuci, conopidă, sfeclă, porumb, țelina, morcovi, dovleac.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale