Nicușor Dan: Vom elabora un document cu modificări legislative și administrative necesare consolidării clădirilor cu risc seismic

Nicușor Dan: Vom elabora un document cu modificări legislative și administrative necesare consolidării clădirilor cu risc seismic

Necesitatea elaborării unui set de măsuri administrative și legislative pentru accelerarea procesului de consolidare a clădirilor cu risc seismic din Capitală reprezintă concluzia dezbaterii referitoare la siguranța la seism în exploatarea construcțiilor, organizată vineri de Asociația Salvați Bucureștiul.

"Colectăm toate opiniile referitoare la disfuncționalități și posibile soluții. Vom elabora un document juridic care pe de o parte va propune schimbări legislative necesare și măsuri administrative care țin de Ministerul Dezvoltării și de Primărie. Sunt două mari probleme: pe de o parte există proprietari care se opun și ceilalți proprietari ai imobilului nu pot beneficia de consolidarea blocului și pe de altă parte există o neîncredere a proprietarilor față de Primărie, cea care gestionează lucrările de consolidare seismică. Trebuie să luăm monopolul acesta de execuție a lucrărilor de către anumite firme ce lucrează cu Primăria", a spus Nicușor Dan.

El a precizat că documentul va fi finalizat într-o lună și va fi înaintat Ministerului Dezvoltării și Primăriei Capitalei.

Potrivit președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, din cele câteva mii de clădiri din Capitală expertizate și încadrate cu diferite grade de risc seismic 350 au bulină roșie și dintre acestea, în ultimii 25 de ani, Primăria a consolidat 18.

Printre propunerile avansate de participanții la dezbatere se numără obligația de identificare a clădirilor cu risc seismic să revină doar Primăriei, liberalizarea pieței în privința accesului firmelor la lucrările de consolidare, înființarea unui program de informare a populației referitor la consolidarea clădirilor cu risc seismic, urgentarea procedurilor pentru demararea lucrărilor de consolidare, finalizarea lucrărilor la toate clădirile cu bulină roșie în cel mult cinci ani, efectuarea unor lucrări comasate la blocurile alipite chiar dacă gradul de risc seismic al acestora este diferit, folosirea de metode inovative de consolidare care nu necesită mutarea temporară a locatarilor.

La dezbaterea intitulată "Siguranța la risc seismic în exploatarea construcțiilor", parte a proiectului "Instrumente pentru accesul la justiție al ONG-urilor", au participat reprezentanți ai Primăriei Generale a Capitalei, ai asociațiilor de proprietari, ONG-urilor de profil și ai Ordinului Arhitecților.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...