Nobel 2018 - Ministrul polonez al culturii recunoaşte că nu a putut niciodată să termine de citit o carte de Olga Tokarczuk

Ministrul polonez al culturii, Piotr Glinski, a revenit joi asupra unei declaraţii făcute la începutul acestei săptămâni, când a recunoscut că nu a putut niciodată să termine de citit o carte de Olga Tokarczuk, desemnată laureata premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2018, şi a promis că va citi "până la final" operele acestei scriitoare poloneze, relatează AFP.

Olga Tokarczuk, 57 de ani, cu simpatii politice de stânga, ecologistă şi vegetariană, este deseori criticată de conservatorii naţionalişti, la putere în Polonia, care îi reproşează luările ei de poziţie asupra istoriei poloneze.

'Am încercat, dar nu am reuşit niciodată să termin una', a declarat luni ministrul Piotr Glinski, întrebat de un jurnalist cu privire la cărţile scrise de Olga Tokarczuk.

Joi, Piotr Glinski a felicitat-o pe scriitoare pentru succesul ei care este, în opinia lui, "o dovadă că literatura poloneză este apreciată în întreaga lume". El a promis de asemenea, pe contul său de Twitter, "să termine de citit operele laureatei premiului Nobel".

La rândul său, referindu-se la declaraţiile ministrului culturii, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, "oaia neagră" a conservatorilor polonezi, a afirmat că a citit tot ce a scris Olga Tokarczuk.

"Dragă Olga, sincere felicitări! Ce bucurie şi ce mândrie! Mă voi lăuda la Bruxelles în calitate de polonez şi de cititor fidel care a citit tot, de la început până la sfârşit", a scris pe Twitter Donald Tusk.

Întrebată în legătură cu această situaţie anecdotică, Olga Tokarczuk a afirmat că "există cititori pentru care cărţile ei pot fi plictisitoare şi ne-adecvate temperamentului lor".

"Nu toată lumea este obligată să îmi citească cărţile", a adăugat ea într-un interviu acordat TVN24.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit joi polonezei Olga Tokarczuk, pentru ediţia corespunzătoare anului 2018, amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală, şi austriacului Peter Handke, pentru anul 2019, conform anunţului făcut Academia Regală de Ştiinţe din Suedia.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 ALERTĂ Proiect de lege scandalos inițiat de Jandarmerie: vrea să interzică acoperirea feței la mitinguri, prec…

4 VIDEO Pofteau și ei la o muie, amărâții! / Echipaj de Poliţie Locală, filmat noaptea cu o prostituată într-o par…

5 LIVE Președintele Trump anunță mobilizarea armatei pentru stoparea revoltelor și jafurilor care au cuprins Ame…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing